L'equip de govern de CiU ha hagut de retirar de l'ordre del dia la licitació de les obres de reposició al carrer Bisbe Sivilla i a la plaça Montserrat, afectades per les obres del TAV. L'ajuntament ha negociat amb Adif perquè se'n faci càrrec però les negociacions no han fructificat i CiU ha decidit pagar amb diners del consistori els treballs, que ascendeixen a més de 3 MEUR. L'oposició, però, ha anunciat que no donaria suport a aquestes licitacions per entendre que "hipotequen" el pressupost d'inversions de l'any vinent i l'alcalde ha decidit retirar els punts abans de la votació. El ple sí ha aprovat el projecte d'urbanització del carrer Bisbe Sivilla.

CiU havia portat al ple de juliol l'aprovació del projecte d'urbanització del carrer Bisbe Sivilla, un dels àmbits afectats per les obres del TAV. L'equip de govern havia decidit prendre la iniciativa i, davant l'immobilisme d'Adif, avançar des del consistori els diners per fer l'obra. Com que encara no s'havia presentat el projecte als veïns -la reunió estava prevista per a l'endemà del ple- l'oposició va demanar posposar-ne l'aprovació.

En un ple extraordinari que s'ha fet aquest dilluns, el govern de la ciutat no només ha portat a aprovació el projecte de Bisbe Sivilla sinó també dos acords per licitar aquesta obra -per valor de 2,6 MEUR- i també de les obres de la plaça Montserrat, el projecte de la qual ja va rebre el vistiplau del ple, i que el consistori volia treure a licitació per 675.000 euros.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha explicat que el pagament de les obres del carrer Bisbe Sivilla es faria aportant 597.000 euros de romanent de tresoreria que té l'ajuntament i que la resta -quasi 2 MEUR-, es pagaran amb el pressupost d'inversions del 2014. Pel que fa a les obres de Plaça Montserrat, valorades en 675.000 euros, 300.000 euros s'aporten amb la partida inclosa en el pressupost d'aquest any per a la reforma del passeig Canalejas. Unes obres que encara no s'han impulsat perquè falta consensuar-les amb els veïns. La resta dels diners per reurbanitzar aquesta plaça (375.000 euros), també prevenien del pressupost d'inversions de l'any vinent.

Els grups de l'oposició no han donat suport a la convocatòria d'aquestes licitacions perquè consideren que la fórmula de pagament de les obres "hipotequen" els pressupostos del 2014 ja que, segons han apuntat, més de 2,3 MEUR de les inversions aniran a pagar obres que, segons consideren, hauria d'haver fet Adif. Aquest any, el pressupost de Girona per a inversions ha estat de 6 MEUR.

Els arguments de la negativa de l'oposició

El portaveu d'ICV, Joan Olóriz, ha demanat que els diners del romanent i del passeig Canalejas es dediquin a "arranjar i netejar" la zona però que no es facin les obres i ha proposat fer un ple monogràfic a la tardor sobre les obres de reposició on tots els grups puguin definir quins projectes són "prioritaris".

Per part del PPC, la portaveu, Concepció Veray, ha proposat que els diners del romanent i els 300.000 euros de la reforma de Canalejas es destinin només a fer les obres de la plaça Montserrat per evitar "hipotecar" el pressupost del 2014. Veray ha proposat deixar les obres de Bisbe Sivilla per a més endavant.

La CUP també s'ha oposat a la licitació d'aquestes dues obres i ha posat de manifest l'incompliment que ha fet l'Estat amb Girona. Per això, el regidor Carles Bonaventura ha demanat a l'ajuntament que, segons com evolucionin les negociacions amb l'Estat i si no s'arriben a acords, "no es descarti" portar Adif davant els tribunals.

La portaveu del PSC, Pia Bosch, ha criticat la manera com l'equip de govern ha negociat amb Adif les obres de reposició i els ha retret que no hagin aconseguit que pagui aquests projectes. "Dos barallen i un tercer, els ciutadans de Girona amb els seus impostos, reben les conseqüències havent de pagar les obres", ha manifestat Bosch, que ha qualificat de "xocant" que el govern en minoria hagi portat a aprovació del ple uns acords sense tenir garanties d'aprovar-los.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha retret als grups que no haguessin informat abans del seu vot negatiu. "Els he dit en diverses ocasions que si ho havien de votar en contra que m'avisessis, sembla que els agrada fer-me passar aquests mals tràngols", ha lamentat. Així mateix, el regidor d'Urbanisme i regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha destacat la importància d'aquestes obres perquè suposen recuperar el 70% de l'espai del Parc Central. A més, ha alertat que, amb l'oposició del ple, les obres s'endarreriran i hi haurà "un any i mig més de tanques a la zona".

L'alcalde, finalment, veient que no podrien aprovar aquestes licitacions ha decidit retirar els dos punts i un tercer que feia referència a una modificació del pressupost. Puigdemont ha acusat l'oposició de "voler rebentar la prioritat de normalitzar la zona de Sant Narcís". "Aquesta és una prioritat de ciutat, no és un caprici del barri", ha manifestat. L'alcalde també ha lamentat que la negativa de l'oposició fa que no pugin avançar en els projectes i "marxar de vacances amb la feina per fer".

Abans d'iniciar el ple, els regidors han fet un minut de silenci en memòria de les víctimes de l'accident del tren Alvia de Santiago de Compostel·la i en record de l'alpinista Xavier Gómez desaparegut a l'Himalaia. El ple també ha servit per acceptar la renúncia del regidor socialista Ramon Ceide, que deixa la política municipal després de 33 anys. El ple també ha aprovat una moció presentada per CiU, PSC, ICV, CUP i el regidor no adscrit Carles Palomares, de suport als clubs i entitats esportives catalanes davant de l'acció de la Inspecció de Treball.