L'Audiència de Girona ha absolt d'intent d'homicidi el jove acusat de llançar-ne un altre al buit des d'un quart pis a Salt (Gironès). El processat, Ovidiu Theodor Cozmeanu, s'enfrontava a una pena de vuit anys de presó. La sentència recull que, la matinada del 28 d'octubre de l'any passat, l'acusat -que és romanès- es va barallar amb un amic a qui havia acollit durant uns dies. Tots dos anaven beguts. Després que l'acusat barrés la porta del pis amb una cadira, els dos joves van portar la baralla fins al balcó. L'Audiència, però, conclou que Cozmenau no va empènyer l'altre jove al buit, sinó que va ser ell mateix qui es va anar despenjant de balcó en balcó fins anar a parar al carrer.

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc ara fa nou mesos. L'acusat, que té 26 anys, aleshores vivia en un pis del passeig Països Catalans de Salt. Des de feia uns dies, a l'habitatge també s'hi estava una parella, compatriotes i amics de l'acusat, a qui ell havia acollit.

La matinada del 28 d'octubre del 2012, els dos joves es van discutir. Tant l'un com l'altre, segons recull la sentència, havien begut en excés. Durant la discussió, la parella va dir-li a l'acusat que havien decidit abandonar el pis. Mentre feien les maletes, Cozmeanu va barrar la porta amb una cadira i, quan el seu compatriota va intentar treure-la, els dos van començar a forcejar.

De l'interior del pis van passar al balcó, on van continuar la baralla. Va ser aleshores, com indica l'Audiència, quan l'altre noi es va "anar despenjant de pis en pis fins arribar al terra, on una patrulla de Mossos d'Esquadra que en aquells moments passava pel carrer el van atendre". Arran d'això, el jove va patir diverses rascades i hematomes per tot el cos.

Segons recull la sentència, en cap moment s'ha pogut acreditar que, durant la baralla, Cozmeanu li donés una empenta tan forta a l'altre que el llancés quatre pisos daltabaix. El tribunal arriba a aquesta conclusió després d'escoltar la declaració que el processat va fer al judici, i analitzar les que la parella va prestar davant del jutge d'instrucció (perquè no es van presentar a la vista a l'Audiència).

Sense detalls sobre la caiguda

D'entrada, la sentència subratlla que el jove va patir "lesions molt lleus" i que, davant del jutge d'instrucció, tampoc va donar "detalls" sobre el mecanisme de la caiguda. A més, l'Audiència dubta que caigués a conseqüència d'una forta empenta perquè es va poder agafar als balcons dels pisos inferiors i despenjar-se fins al terra.

La sentència, per arribar a aquesta conclusió, també recull la versió que el processat va donar durant el judici. És a dir, que segons Cozmeanu, va ser l'altre qui va decidir despenjar-se per la façana de l'edifici després que l'acusat li impedís sortir del pis.

En conseqüència, l'Audiència de Girona absol Ovidiu Theodor Cozmeanu del delicte d'intent d'homicidi. Sí que el condemna, però, per un delicte de coaccions i li imposa una multa de 1.620 euros. De totes maneres, però, com recull la sentència, l'acusat s'estalviarà de pagar-la, perquè la mateixa Audiència declara "extingida" la sanció i li compensa així el temps que ha estat en presó en espera del judici.

La sentència de la Secció Tercera, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, no és ferma. En un termini de cinc dies, s'hi pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.