L'Ajuntament de Girona i disset entitats que treballen a la ciutat han impulsat el programa "Girona Actua", un nou pla de mesures ocupacionals que es va presentar ahir amb l'objectiu de trobar feina i millorar les capacitats d'inserció laboral de dos col·lectius severament castigats per la crisi econòmica: els joves de 16 fins a 29 anys d'edat i els aturats majors de 45 anys. La mesura, dirigida a un total de 250 persones elegides a partir dels informes dels Serveis Socials, compta amb un pressupost de 500.000 euros, dels quals 200.000 es destinaran al col·lectiu dels joves i els altres 300.000 a la resta de participants.

El programa beneficiarà 100 joves amb la voluntat de millorar la seva formació i garantir que aquelles persones que van deixar els estudis puguin acabar-los amb l'ajuda d'un tutor i de l'assessorament adequat.

Pel que fa a la resta de ciutadans, el pla ocupacional pretén beneficiar 150 persones, posant especial atenció a tots aquells desocupats majors de 45 anys. Els perfils seran escollits tenint en compte les famílies monoparentals sense cap xarxa de suport o els membres de nuclis familiars sense ingressos. El projecte recull mesures d'orientació i acompanyament en la inserció així com ajuts econòmics per a les empreses que contractin usuaris del programa, que només hauran de pagar una part del sou.

Un "desig perseguit"

En el passat ple de maig es va aprovar destinar mig milió d'euros a un Programa de Foment de l'Ocupació amb la intenció de lluitar contra l'atur. Per efectuar-lo, el consistori va realitzar abans una enquesta del mercat de treball a Girona per tal de conèixer la situació ocupacional i els perfils més afectats. Quan es van disposar de les dades i estadístiques desitjades, l'Ajuntament va treballar conjuntament amb el Consell de Cohesió i Serveis Socials amb l'objectiu de dissenyar el programa.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va mostrar la seva satisfacció per haver arribat a la "cristal·lització d'un desig llargament perseguit". "Actuem davant d'una emergència però no ho fem ni improvisadament ni circumstancialment, sinó amb una base de coneixement i compromís molt potent", va afegir.

Per la seva banda, la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, va assenyalar que, "per primera vegada", el treball és absolutament conjunt" entre l'àrea que ella dirigeix i la regidoria de Serveis Socials encapçalada per Eduard Berloso. A més, Madrenas va mostrar la seva satisfacció per la tasca duta a terme "colze a colze" amb el Consell de Cohesió i Serveis Socials.

La portaveu de les entitats signants, Núria Martínez, va destacar que el pla suposa un "reconeixement" pel treball transversal de l'Ajuntament i les entitats, així com un "repte" perquè s'han elegit uns perfils que acumulen "altres dificultats" a més dels entrebancs a l'hora de trobar una feina. "Hi haurà fracassos i persones que no podran pujar al tren, però els hem de donar l'oportunitat", va indicar.