El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernàndez, ha criticat la decisió de Joaquim Nadal de liderar el Pacte gironí pel dret a decidir, a proposta de Carles Puigdemont (CiU). Fernández ha reconegut que no sabia res i ha retret a l'exalcalde que ho hagi decidit d'esquenes al partit. També ha qüestionat que Nadal pugui continuant ocupant un càrrec orgànic dins del partit -és el president de la federació gironina del PSC- mentre lidera una iniciativa com aquesta. "Jo no dic que hagi de plegar, sinó que ha de reflexionar si és compatible", ha manifestat Fernández, que assegura que el fet de posar-se al costat d'un "alcalde independentista" com Puigdemont genera "confusió" a la militància.

El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, ha reconegut que no tenia coneixement de la decisió de Nadal de presidir la mesa del Pacte gironí pel dret a decidir. "He vist una trucada perduda d'en Joaquim Nadal aquest migdia, deu minuts abans de la roda de premsa que ha fet amb l'alcalde Puigdemont", ha assegurat Fernández, manifestament molest amb l'actitud del president del partit a Girona i exalcalde de la ciutat.

Juli Fernández ha reconegut el pes polític i de lideratge que té Nadal pels socialistes i, precisament per això, li ha retret que hagi decidit iniciar aquest projecte d'esquenes al partit. "Respecto la decisió però no la comparteixo, sé que és a títol personal però l'emplaço a reflexionar si és compatible amb el fet de ser president, un càrrec orgànic dins el partit", ha valorat el primer secretari. Fernández ha puntualitzat que amb aquestes paraules no està demanant a Nadal que plegui però sí li ha demanat que valori si la seva decisió pot fer mal al partit.

"En un moment de contínues convulsions a nivell nacional, el partit el que necessita és un projecte clar, i la decisió d'en Joaquim Nadal de liderar el pacte gironí pel dret a decidir genera dubtes entre la militància", ha valorat Fernández, qui considera que el partit viu un moment complicat i que necessita d'una projecte comú "i no una suma d'individualitats que genera distorsió". Fernández ha reconegut que des de l'anunci de Nadal han estat moltes les trucades i correus electrònics que ha rebut de militants que estan "desconcertats".

El primer secretari dels socialistes gironins també ha expressat un altre temor. Segons manifesta, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), s'ha declarat "obertament independentista" i, per això, el fet que un pes pesat del socialisme català s'assegui al seu costat per anunciar la creació del Pacte gironí pel dret a decidir pot perjudicar al grup municipal del PSC, rival polític de Puigdemont i que aspira a recuperar a l'alcaldia el 2015. "Em genera molt dubtes que Nadal vagi de la mà del nostre rival polític en clau gironina i que, a més, s'ha declarat obertament independentista", ha assenyalat.

Fernández també ha retret a Nadal que busqui "semblar que està més a favor del dret a decidir que el propi partit" i ha recordat que el PSC s'ha manifestat a favor de fer una consulta sempre que sigui "legal i acordada". El primer secretari del PSC a Girona ha avançat que pensa trobar-se més endavant amb Nadal per parlar sobre la seva implicació en aquest pacte gironí. "Jo no m'imagino que ens els anys que Nadal va ser primer secretari algú hagués pres una decisió d'aquest calibre sense consultar-li a ell", ha declarat.

Valoració més moderada al grup municipal

Més moderada s'ha mostrat en les seves valoracions la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, que ha reconegut que sí estava informada pel propi Nadal de la decisió que anava a anunciar. "El fet de que hagi acceptat presidir aquesta mesa és una opció personal que s'ha de respectar", ha declarat Bosch, que considera que s'han de deixar passar les setmanes per veure com evoluciona en la feina que s'ha compromès a fer.

"Hem de pensar que si ell diu que treballarà perquè sigui una taula plural i que no sigui tendenciosa d'entrada ens ho hem de creure", ha assenyalat la portaveu socialista, propera a les corrents més catalanistes dins el PSC. Bosch ha advertit que Puigdemont "juga a l'equívoc i confon entre dret a decidir i independència" però s'ha mostrat confiada en la feina que Nadal pugui fer al capdavant d'aquest Pacte gironí pel dret a decidir.

Per això, no ha descartat que l'agrupació local del PSC pugui acabar-hi donant suport. "El grup municipal s'ha manifestat obertament a favor del dret a decidir, formar part de la taula o no es decidirà segons com funcioni la taula; ara només sabem qui la presideix", ha avançat.