El procés cap a l'autodeterminació a Girona va agafant forma. Així ho constata la figura de l'exconseller socialista Joaquim Nadal, nomenat president del Pacte gironí pel dret a decidir després d'haver acceptat la proposta de l'alcalde Carles Puigdemont per liderar aquest moviment.

L'exportaveu va explicar ahir que la seva decisió, "exclusivament personal", es fonamenta per un "compromís cívic amb Catalunya però, sobretot, amb Girona i amb tots els seus ciutadans". El que va ser batlle de la ciutat durant 23 anys també va destacar la responsabilitat democràtica del seu posicionament: "defensar el dret a decidir, sense prejutjar-ne ni les posicions ni el resultat, és un dret bàsic".

Nadal també es va referir al deure social que comporta l'elecció. "Aquest és un compromís amb la cohesió social i la convivència ciutadana. A favor d'unir i aglutinar, no de separar i excloure", va precisar.

L'històric dirigent socialista també va recalcar que treballarà amb l'objectiu de fer realitat el dret a decidir, però va insistir que no es posicionarà ni a favor del sí o del no. "El meu compromís és amb la idea més àmplia i profunda de la llibertat, amb respecte a totes les actituds i sense sectarismes ni rebuig d'opinions", va concretar.

En aquest sentit, l'exportaveu va fer una crida a totes les persones i entitats de la ciutat, així com patronals, sindicats, partits, associacions i exregidors del consistori, per tal que se sumin en el projecte. De forma concreta, Nadal va explicar que demanarà a l'exalcaldessa Anna Pagans que s'incorpori en aquesta taula per demostrar que "el pont institucional transcendeix els partits que representem i adquireix un compromís estrictament cívic".

Respecte a hipotètiques mesures que poden arribar des de la direcció general del PSC, l'exparlamentari va puntualitzar que la decisió havia estat presa "amb independència" de les seves responsabilitats a la federació socialista. "No he consultat la meva decisió a ningú, crec que és un terreny on puc tenir un compromís personal i cívic i espero que la meva decisió no porti problemes en el PSC ni que tampoc defraudi cap company de partit ni cap votant", va ressaltar Nadal, qui també va afegir que no es considera un problema per al seu partit, sinó "una part de la solució".

La decisió de Puigdemont

El perfil que ofereix Nadal és el que ha empès Puigdemont a escollir-lo per encapçalar aquesta taula pel dret a decidir. "Calia fer un pacte gironí que no estigués liderat per una persona políticament activa però que tingués un lideratge públic i polític rellevant. Calia posar-hi al davant algú que pugués aglutinar tothom, també les persones que directament no s'hi senten implicades", va explicar l'alcalde.

El llarg currículum al capdavant del consistori i la capacitat de Nadal per aglutinar votants de diferents orígens han esdevingut factors clau en el posterior nomenament. "La trajectòria avala la seva autoritat cívica. És una manera de dir que aquest és un procés seriós que ens creiem de dalt a baix", va apuntar el diputat de CiU al Parlament.

El batlle, que va subratllar el caràcter "genuïnament gironí" del moviment, va defensar que la taula ha de ser un espai "plural, transversal i divers" on s'han d'aplegar "totes les sensibilitats diferents d'aquest procés, independentment de les opcions".

L'objectiu previst per Puigdemont i Nadal és començar a teixir les primeres reunions amb les entitats, associacions i persones afins al moviment per tal de poder començar a treballar en una declaració que s'incorporaria al Pacte Nacional pel dret a decidir.

Navarro: "Afecte i respecte"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va dedicar "afecte i respecte" a l'exconseller i va declinar més comentaris. Fins a tres vegades va repetir "Per a Quim Nadal, dues paraules: afecte i respecte" i davant la insistència dels periodistes, ha afegit que aquest afecte i respecte aquesta dirigit a "una persona que porta més de 35 anys en la primera línia política". També es va referir a la trajectoria política el portaveu del PSC, Maurici Lucena, que amb to irònic "va celebrar que Nadal potser viu el principi d'una segona joventut política"

La decisió de Nadal va ser rebuda amb sorpresa pel primer secretari del PSC a Girona, Juli Fernández. "No en sabia res. Entenc que és una decisió personal, però haurà de reflexionar si aquesta decisió és compatible amb el càrrec orgànic que té en el partit", va apuntar el representant. "Respecto la seva decisió però no la comparteixo. Sembla que vulgui deixar en evidència que el PSC no està a favor del dret a decidir, i això no és veritat", va agregar.

"Em genera molt dubtes que Nadal vagi de la mà del nostre rival polític en clau gironina i que, a més, s'ha declarat obertament independentista", va assenyalar Fernández, que va rebre una trucada perduda de l'exparlamentari deu minuts abans de la seva compareixença pública amb Puigdemont.

Qui també desconeixia la intenció de Nadal era el secretari d'organització del PSC a Girona, Marc Lamuà. "Com ell ha dit, es tracta d'una decisió personal que ha pres sense consultar-la a ningú. Durant les últimes setmanes hem tingut diferents executives i mai s'ha pronunciat al respecte", va apuntar.

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal del PSC, Pia Bosch, va comentar que sí tenia constància de la decisió de l'exdirigent socialista. La cap de l'oposició va destacar que l'elecció de Nadal farà que la taula sigui un espai "plural i neutral que garanteixi un procés que compta amb tothom, tant amb els que estan a favor com amb els que estan en contra de la independència".

Des d'ERC, la candidata a l'alcaldia Maria Mercè Roca va celebrar la decisió i va destacar la importància que una persona com Nadal, amb la seva trajectòria, hagi agafat el "compromís personal d'encapçalar el projecte".

La iniciativa també va ser valorada positivament per la CUP, que va manifestar la seva intenció d'adherir-s'hi. La formació va reclamar que el pacte ha d'estar liderat pel protagonisme de les entitats i de la mateixa ciutadania.