La consulta dels pressupostos participatius celebrada el passat 17 de juliol va donar a conèixer la concreció de múltiples projectes impulsats pels barris de la ciutat de Girona. Malgrat que abundaven les iniciatives urbanístiques, també hi va haver lloc per acollir la creació de "La Pauleca", un espai dedicat íntegrament als més petits. "Si ens atorguen aquests diners no els podem invertir en urbanisme ni en altres obligacions que té l'Ajuntament. Nosaltres des d'un primer moment vam tenir clar que volíem destinar-los a aspectes socials", explica el president de l'Associació de Veïns del barri Pla de Palau-Sant Pau, Ferran Oliveira.

Les inquietuds d'aquest barri es veuran satisfetes amb l'adequació d'un local situat al carrer Riu Daró, a tocar de l'Església de Sant Pau. Serà un indret innovador, "únic a la ciutat", que obrirà cada tarda les seves portes a nens d'entre 6 i 12 anys. "A Girona no hi ha cap espai similar. Sí que hi ha llocs pels joves i també centres d'acollida, però com aquest, dirigit a aquesta franja de públic, no n'hi ha cap", comenta el representant de l'entitat.

Destinar la partida dinerària a un projecte per als més petits no va ser un procediment casual. Les dades provinents dels Serveis Socials apuntaven que un dels sectors més damnificats per la conjuntura de recessió econòmica eren, precisament, els infants d'edats compreses entre els 6 i 12 anys. "Amb la crisi, els nens han vist reduïdes les seves possibilitats d'accedir a activitats de lleure extraescolars i formatives, per això vam decidir presentar aquest projecte", diu Oliveira.

Des del veïnat de Pla de Palau-Sant Pau es pretén que les instal·lacions siguin un complement de l'horari lectiu de la mainada. "Cada dia es faran activitats diverses que aniran des de representacions teatrals o la visita de pallassos fins a tallers d'anglès o plàstica", destaca el representant.

L'hora del berenar

El nou local també servirà per contextualitzar un dels moments més apreciats per la gran majoria de petits: l'hora del berenar. Cada dia de dilluns a divendres, a partir de dos quarts de cinc de la tarda i fins a dos quarts de sis, una trentena de nens empadronats al barri rebran, segons el dia, una peça de fruita, llet amb galetes o un dels grans clàssics, el pa amb xocolata. De tots aquests menors, "com a mínim un 30%", segons subratlla el responsable de l'entitat, seran derivats pels Serveis Socials del barri.

La iniciativa, que compta amb un conveni amb la Universitat de Girona i amb el Banc del Temps de Sant Pau, oferirà totes les seves activitats de forma gratuïta per tal de facilitar l'accés a tothom. La incògnita que queda per resoldre és quin serà el dia de l'obertura. "La inauguració està prevista a finals de setembre o principis d'octubre. Hem de tenir en compte que és un local molt gran i durant gairebé tot l'estiu hi estem fent remodelacions per deixar-lo llest", subratlla Oliveira.