"Amb suors i patiments, però ja el tenim aquí". Així presenta Pere Forès, responsable del projecte, l'Ictineu 3, l'innovador submergible construït íntegrament a Catalunya que encara la recta final per fer-se a la mar. Han calgut 10 anys de feina i 2,5 milions d'euros d'inversió per enllestir un dels submergibles més avançats tecnològicament del món. Capaç de baixar a 1.200 metres de profunditat, l'Ictineu 3 destaca per les seves reduïdes dimensions, per la lleugeresa i, sobretot, per la seva autonomia de 40 quilòmetres, molt superior a la d'aparells similars. La setmana vinent començaran les proves de piscina, l'últim pas per fer de l'Ictineu 3 "una potent eina d'intervenció i investigació submarina".

La cinquena edició del MARTECH, el congrés de tecnologia marina que aquests dies acull el Parc Tecnològic de la Universitat de Girona, ha estat l'escenari escollit per presentar en societat l'Ictineu 3, el primer submarí construït íntegrament a Catalunya des dels dos models amb el mateix nom ideats per Narcís Monturiol ara fa més de 150 anys.

Segons explica el responsable del projecte, Pere Forès, l'Ictineu 3 és un submergible "molt petit i lleuger" capaç d'assolir profunditats de fins a 1.200 metres, el novè del món, i que destaca especialment per la seva gran autonomia ja que podrà recórrer fins a 40 quilòmetres gràcies al pioner sistema de bateries d'ió-liti-polímer desenvolupades per l'equip del submarí. Una autonomia molt superior a la dels seus competidors que actualment no superen els cinc quilòmetres.

Amb aquestes característiques, l'Ictineu 3 passa a ser un dels submergibles més avançats tecnològicament del món i converteix Catalunya en la sisena potència mundial en capacitat d'immersió. Així, el submergible català serà el que tindrà més capacitat d'observació a partir dels 1.000 metres gràcies a la seva gran cúpula de metacrilat i serà l'únic tripulat i amb tres places amb aquesta capacitat d'observació a profunditats de més de 500 metres.

Tot això, com destaca Forès, s'ha aconseguit amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, quatre vegades més baix que el de projectes similars a d'altres països del món. Un pressupost, a més, que ha costat molt d'aconseguir i que ha posat en perill molts cops el projecte. De fet, Forès recorda que la presentació de l'Ictineu ha estat possible gràcies a la campanya de micromecenatge engegada el passat mes de juliol a través de la plataforma Verkami que va permetre recaptar els 60.000 euros que faltaven per construir el submergible.

Superades les dificultats econòmiques, el següent pas és començar a fer les proves de piscina abans d'iniciar l'explotació comercial de l'Ictineu 3. Així, en les properes dues setmanes l'equip constructor preveu iniciar les primeres immersions a poca profunditat "per comprovar que tot funciona correctament" i a partir d'aquí començar a treballar cada cop a més profunditat.

Pel que fa a les seves aplicacions, Forès assegura que l'Ictineu 3 "és una potent eina d'intervenció i investigació submarina" que es traduirà en grans beneficis per a Catalunya perquè, com ha recordat, "moltes de les coses de la nostra vida passen al fons del mar". Així, s'utilitzarà per a la investigació científica, l'observació del fons marí, per a tasques d'intervenció submarina i, també, en activitats d'oci, per exemple. Els 1.200 metres de profunditat que assoleix, permetran a l'Ictineu estudiar el 50% del fons marí de la mediterrània el que obre molt el ventall d'aplicacions.

Com explica Forès, l'Ictineu 3 es podrà comercialitzar per moltes vies. Una passarà per la fórmula del lloguer del submergible per a campanyes oceanogràfiques o per a treballs puntuals tant a Catalunya com a la resta del món, o per la construcció de noves unitats en funció de la demanada. També es preveu la venda d'alguna de les seves innovacions com ara el seu innovador sistema de bateries per les que alguns centres de recerca ja s'han interessat.

Per últim, Forés ha fet una crida per potenciar el sector de la tecnologia submarina a Catalunya. Un sector, afegeix, que el 2011 va moure una xifra de negoci de més de 46.000 milions d'euros i que creix un 30% anualment. És per això que espera que el projecte Ictineu o congressos com el MARTECH serveixin per despertar l'interès per un sector que a Anglaterra, per exemple, ocupa més de 50.000 persones i que podria aportar molt valor afegit a l'economia catalana. En aquesta línia a més, el responsable del projecte recorda que l'Ictineu és un submergible amb moltes innovacions teconològiques que si no s'apliquen i es potencien "podrien tirar per terra més de 9 anys de feina".

MARTECH

L'esdeveniment en el que ha estat presentat l'Ictineu 3 ha estat organitzat per l'Institut de Recerca ViCOROB de la Universitat de Girona i el grup de recerca SARTI de la Universitat Politècnica de Catalunya, ambdós membres de TECNIO, l'etiqueta que atorga la Generalitat de Catalunya als centres més prolífics en transferència tecnològica.

Dins el marc de la conferència es faran un total de 53 ponències científiques relacionades amb les tecnologies marines utilitzades en temàtiques com: oceanografia, robòtica i vehicles submarins, observatoris marins, sensors, visió submarina, instrumentació, biologia marina, etc. També hi haurà dues conferencies plenàries i una sessió formativa pràctica a càrrec d'investigadors convidats d'una rellevant trajectòria internacional. Tot això fa del certamen un dels de referència a nivell europeu i una immillorable plataforma per impulsar el que hauria de ser un sector clau de l'economia catalana del futur.