14 de novembre de 2013
14.11.2013

Els Manaies preparen una vintena d'activitats per celebrar els 75 anys

La Confraria espera que els actes siguin un referent de la vida social i cultural de la ciutat

18.11.2013 | 07:13
Narcís Reixach, Carles Puigdemont, Francesc Pardo, Anton Maria Rigau i Jordi Mas amb el logotip.

La confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona comença a definir com serà l'any de celebracions del seu 75è aniversari. Ahir van presentar el logotip i ja tenen sobre la taula una vintena d'activitats. El logotip l'han ideat Anton Maria Rigau d'AMR Publicitat i Jordi Mas. Rigau va explicar que havia pensat en les figuretes de plom de Pere Masferrer per fer el número "75".
El programa d'actes per commemorar l'efemèride estarà comprès entre l'1 d'abril de l'any 2014 i el 10 d'abril de 2015. El gruix, segons va indicar el president de l'Associació, Narcís Reixach, serà durant les Setmanes Santes dels anys 2014 i 2015. Entre altres hi haurà una concentració d'agrupacions manaies de les comarques gironines que desfilaran per la ciutat, un concurs escolar de pòsters de Setmana Santa adreçat a alumnes de les escoles gironines i l'organització d'un concurs de fotografia artística sobre el tema dels manaies i la Setmana Santa de Girona.
Reixach va assenyalar l'objectiu de les activitat serà "oferir a tot el teixit sociocultural de la ciutat i públic en general una sèrie d'actes i activitats que, a partir de gaudir-ne, siguin un referent en la vida social i cultural de la ciutat" i com " que tothom, institucions, associacions culturals, escolars, ciutadans i visitants en general participin i facin seva aquesta celebració". I va concloure assenyalant que "els Manaies són de Girona i Girona és Manaia".
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va remarcar que l'entitat fa una aportació molt adequada a la ciutat i que uneix moltes generacions de gironins. Per la seva part, el Bisbe de Girona, Francesc Pardo, va inicar que 75 anys per una entitat signifiquen que hi hagut un "compromís permanent" i que això és motiu de celebració. Al mateix temps va apuntar que els Actes serviran per fer memòria dels que no hi són. Aprofitant que els Manaies són, durant la processó els qui duen la Creu, el bisbe va demanar a la Confraria que "hi hagi algun acte que serveixi d'ajut a aquells qui porten la "creu" per culpa de la crisi".

"No som majorets"
La confraria és hereva d'una formació que ja al 1751 participaven en els actes de la Setmana Santa gironina. Després de l'entrada de les tropes franquistes a Girona (febrer de 1939) hi hagué la iniciativa de restaurar la processó de Setmana Santa però això no fou possible per lapenúria del moment. L'any següent, l'entusiasme de 26 manaies refundadors i el suport episcopal van permetre que la processó sortís de nou el 1940, manaies inclosos. El 1944 es va crear la secció de penitents o vestes. Tot i el "tòpic" d'exclusivitat, actualment, l'Associació està formada per 872 confrares. Només 120 poden formen part del maniple que surt per Setmana Santa. "Ampliar ?costaria. I si tothom pogués desfilar, la gent no ho apreciaria", remarcaria Reixach. "Només sortim el dimecres Sant a entregar el penó i el divendres Sant a la Processó. No som majorets. Si féssim més sortides semblaria una rua de Carnaval", va esgrimir. També hi ha confrares que són vestes. I uns 350 persones participen en la cavalcada dels Reis Mags.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook