L'Ajuntament de Girona ja ha acabat l'estudi per rehabilitar el castell de Montjuïc i aconseguir que pugui recuperar l'interès públic i turístic. Aquest estudi és el que servirà per obrir un debat sobre quins han de ser els usos de la fortificació. Entre els diferents documents que hi ha a l'estudi recentment acabat hi ha un document sobre la història del castell, la delimitació de tot el perímetre i també un analisi sobre el barraquisme dels anys seixanta. Així ho va revelar el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, a Televisió de Girona.

L'estudi també proposa que no es faci escalada a les diferents parets de la fortificació perquè estan provocant caigudes de pedres amb cert valor històric, segons va explicar Ribas. De fet, el castell es va aixecar l'any 1653. A més a més, es proposa la creació d'una línia verda que connectaria la ciutat amb el castell per tal d'atraure ciutadans que podrien tenir un camí amable i envoltat de natura fins a Montjuïc. No obstant, el representant municipal va deixar clar que és només una proposta i que materialitzar-la podria suposar haver de fer alguns canvis de circulació.

L'Associació de Veïns fa temps que reclama inversions. En el mateix programa, el seu president, Enric Palomeras, admetia que les inversions no es poden fer de cop però si que cal anar fent actuacions per condicionar la zona i que "els nens hi puguin jugar i la gent gran hi pugui passejar i prendre-hi el sol asseguda en un banc".

Palomeras recorda la importància del castell que pot servir com a "mirador" de la ciutat i com a atractiu turístic. En aquest sentit, va recordar com pot ser un reclam com ho és la Catedral o altres monuments històrics.

La secretària de l'entitat, Margarita Palahí,va parlar de "dignificar" la zona. De fet, durant molts anys, el castell ha estat abandonat i s'ha anat degradant. En els darrers anys se li ha començat a donar vida.

Això sí, han estat els ciutadans que hi han organitzat certes activitats: l'Associació Amics del Castell de Montjuïc organitza un dinar anualment per celebrar una trobada dels veïns de les antigues barraques de la zona. També s'hi fan les recreacions històriques dels setges napoleònics. A banda d'això però, la fortificació no ha rebut gaires atencions.