La col·lecció del crític d'art Rafael Santos Torroella s'exhibirà, finalment, a Girona. Després de llargs mesos de debats i controvèrsies, l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), va aconseguir aprovar divendres per la mínima -és a dir, utilitzant el seu vot de qualitat- la inversió més ambiciosa del seu mandat. CiU va obtenir només el suport del regidor no adscrit Carles Palomares; mentre que el PSC, ICV i la CUP hi van votar en contra. Això donava un empat a onze vots, ja que el PP es va abstenir i també ho va fer el regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, que ahir mateix va abandonar el grup municipal de la CUP per aquesta discrepància. Així doncs, Puigdemont va haver d'utilitzar el seu vot de qualitat per a desempatar. El ple, d'altra banda, també va rebutjar una moció presentada a última hora per la formació independentista on es demanava que es fes una consulta ciutadana sobre la qüestió.

Puigdemont va defensar, un cop més, els beneficis culturals, turístics i econòmics que comportarà el projecte -que comptarà amb obres de Miró, Picasso i Dalí, entre altres, així om amb un extens fons bibliogràfic i documental- i va garantir que Girona no haurà de pagar els 3,9 milions establerts en el contracte (que s'haurien de pagar en set anys), sinó només 2,3. Per una banda, va indicar l'alcalde, la ciutat es beneficiarà del pagament de l'impost de successions que els hereus de Santos Torroella han de satisfer a la Generalitat. Segons Puigdemont, la família en pagarà una part a través de la donació d'obres d'art, que la Generalitat no es quedarà sinó que cedirà al consistori. Així doncs, l'Ajuntament ja no haurà de pagar per aquests quadres. L'alcalde va garantir que, properament, el govern local signarà un conveni amb la Generalitat per garantir la cessió d'aquestes obres i també per a la cessió de la totalitat de la Casa Pastors. A més, Puigdemont va assenyalar que la Diputació farà una aportació de 300.000 euros.

Els seus arguments, però, no van convèncer la major part de l'oposició. La portaveu del PSC, Pia Bosch, va advertir que totes aquestes possibles reduccions de preu no es troben per escrit, i va reiterar que, tal com van dir alguns experts durant la comissió informativa, hi ha obres del fons que estan "sobrevalorades". A més, també va qüestionar que la col·lecció, més enllà del seu valor cultural, acabi exercint com a pol d'atracció turística. En aquest sentit, va defensar que caldria revaloritzar les altres col·leccions d'art que ja hi ha a la ciutat, ja que no està demostrat que el fons Santos ho pugui fer.

Des d'ICV, Joan Olòriz va defensar un cop més el vot en contra que sempre havia manifestat el seu grup. "No només s'ha de vèncer, sinó també convèncer, i a nosaltres no ens ha convençut", va afirmar. Olòriz va lamentar que Puigdemont aprovés una inversió plurianual com aquesta amb el vot de qualitat, i va recordar que a Girona hi ha moltes altres necessitats: "Ja sé que amb 3,9 milions d'euros no acabarem amb la pobresa de la ciutat, però almenys es podria dir a la gent que s'està fent tot el possible", va indicar.

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va arribar a acusar Puigdemont de "nadalejar", tot considerant que està obsessionat amb la compra del fons i indicant que l'ha volgut tirar endavant "sigui com sigui". "Legalment potser és correcte, però èticament no", va advertir. Navarro es va mostrar en contra de la política cultural "elitista" que fa l'equip de govern i va criticar la falta de projecte: "Ens dóna la sensació que volen que signem un xec en blanc", es va queixar. Per això, la CUP creia que una decisió d'aquestes característiques s'havia de sotmetre a una consulta ciutadana, però la moció que va presentar en aquest sentit va ser rebutjada per CiU, PP i Palomares.

En canvi, Carles Bonaventura (Reagrupament), va absenir-se en lloc de votar en contra com la resta de la CUP perquè, malgrat trobar-hi molts "peròs" -especialment el seu elevat preu-, va considerar que, si el fons Santos per fer oblidar el projecte del nou Bòlit i reformar la Casa Pastors, pot ser molt positiu per a la ciutat, especialment si permet potenciar els altres artistes gironins.

Finalment, la portaveu del PP, Concepció Veray, va decidir abstenir-se perquè considera que el nou museu pot servir per a reactivar econòmicament la ciutat i per donar un bon ús a la Casa Pastors. Tot i això, no hi va votar a favor perquè té dubtes sobre el projecte museístic i el pla de turisme cultural, que no s'han concretat prou.