Girona serà la seu, del 19 al 22 de juny, d'una fira que pretén convertir-se en un referent internacional del món de la bicicleta, amb desenes d'expositors, conferències, exhibicions, activitats i proves competitives. El gran objectiu és mostrar el potencial al sector de ciclisme professional (alguns equips ja han establert la ciutat com a base dels seus entrenaments), i amateur, en l'àmbit local, nacional i internacional per consolidar Girona com a destinació turística dels amants d'aquest esport.

Girona, considerada ja com una ciutat "bike friendly place", serà l'escenari del saló batejat com a "Expocycling Internacional Bike Show", que tindrà un espai firal d'uns 30.000 metres quadrats entre el Palau de Fires, el Palau de Congressos i un tros del parc de la Devesa. El saló tindrà quatre jornades: dues de dedicades al sector professional i dues al públic amateur.

Expositors i ponències

La Fira, organitzada per Fira de Girona i i+Drive, contindrà expositors molt diversos amb marques de roba i complements, fabricants de material, tant de ciclisme com de triatló, firmes de productes de salut i nutrició, organismes oficials, clubs i competicions, federacions i distribuïdors d'aparells tecnològics, entre altres, segons va explicar la directora de Fira de Girona, Marta Plasencia.

També hi haurà jornades tècniques sobre ciclisme amateur i professional. Les conferències giraran entorn a la salut, la preparació física, la mobilitat, l'esforç i la superació del ciclisme, internet i el món del ciclisme i taules rodones, on el públic podrà interactuar. Plasencia va avançar que alguns dels ponents seran experts i professionals. A més, s'hi organitzaran activitats dirigides al públic adult i infantil com proves de bicicleta, test tracks, competicions, gimcanes, espectacles outdoor i indoor i exhibicions de pumptrack i halfpipe o fitting. També es faran diversos reconeixements del sector del ciclisme. Per a l'ocasió es convocaran els premis Expocycling Ciutat de Girona que dissenyarà l'artista Manel Àlvarez.

Festival "El Gran Fondo"

El programa inclourà, fins i tot, una vessant competitiva en tres proves: una cursa nocturna per un circuit tancat pel Barri Vell, una cronoescalada als Àngels, i El Gran Fondo, de 125 quilòmetres, segons va explicar, Saskia Welch-van Vuuren, responsable de Bike Breaks. Tot plegat està inclòs en el denominat festival "Girona Gran Fondo" que és l'esdeveniment esportiu amb el qual s'inaugurarà Expocycling i que organitza Bike Breaks Cycle Centre. El "Gran Fondo" pretén "millorar la reputació gironina com un destí ciclista a Europa", augmentar la participació en l'esport del ciclisme local, estimular la participació des de tots els nivells del ciclisme i donar suport al creixement de la comunitat ciclista local, als negocis ciclistes i a la indústria turística.

L'alcalde, Carles Puigdemont, va destacar que com la cultura, el patrimoni o la gastronomia, l'esport també és un sector que serveix per atraure turistes a la ciutat. En aquest sentit, va assenyalar que la gran quantitat de camins i rutes ciclistes que ofereixen les comarques gironines i el bon clima de la zona desperten un interès cada cop més gran entre els ciclistes d'arreu del món.