Els tres caps del gegant Gerió haurien escoltat enfurismats com l'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, explicava el vincle dels manaies amb l'origen de la ciutat de Girona. L'exbatlle participava en la conferència d'obertura de l'any de celebracions del 75è aniversari de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona i va vincular els romans amb la fundació de la ciutat, allunyant-la, doncs, d'una creació amb orígens mitològics.

L'exalcalde va basar part de la conferència en ressaltar el pes d'un dels presidents dels Manaies de Girona, Joaquim Pla Dalmau. I va repassar multitud de documents de l'activista cultural "maquinant" sobre diferents aspectes de Girona, la Setmana Santa i els Manaies. Entre aquests hi ha precisament el que diu que la ciutat no és "la Girona de Gerió" sinó la dels romans que van baixar de Sant Julià i es van establir al peu de l'actual Catedral.

Era una manera de lligar la importància dels manaies amb la història de la ciutat. En un repàs en el passat va deixar clar que el 1751 ja hi havia els manaies de Sant Daniel i que la refundació dels manaies de la confraria de Jesús Crucificat pretenien ser ben diferents: Si els primers eren desorganitzats, els nous havien de tenir un ordre estricte.

Entre els documents també va citar com els manaies, fa seixanta anys, es van començar a fer càrrec de la cavalcada de Reis. Representants de la confraria havien demanat una subvenció a l'Ajuntament i se'ls va concedir a canvi de l'organització de l'arribada dels tres reis.

També va esmentar la preocupació de Pla Dalmau per la Processó, amb un inici fort amb els manaies al capdavant però que s'anava desinflant amb el pas de les diferents confraries. Ara amb el Bisbe al final de tot, s'ha complert un dels desitjos de Pla Dalmau, ja que es dóna importància tant al principi de la Processó com al final. En un altre document, hi apareix un guió per fer una pel·lícula sobre els manaies, una idea que a l'exacalde li va cridar molt l'atenció i que va servir-li per animar els actuals responsables de la Confraria per tirar endavant un film sobre els Manaies.

Nadal, després de recordar la frase "gironí i manaia, dos cops gironí", va admetre no haver estat mai manaia i que fins i tot, de petit, li feien por, però va reconèixer el pes que tenen a la ciutat quan van ser uns dels valedors per no fer desa?parèixer la Processó ni Temps de Flors. A més, va recordar una frase introductòria sobre Pla Dalmau, escrita per Jordi Vilamitjana, on exposa que "practica el gironisme des de fa 60 anys". L'exacalde va deixar clar que el gironisme, com a orgull gironí "és un exercici valent d'una vinculació de la vida amb la ciutat".

Una de les anècdotes que van fer riure més els prop de 200 assistents a la conferència a l'auditori Josep Irla de la Generalitat, feia referència a les primeres eleccions municipals després del franquisme. Va aparèixer en una fotografia de Los Sitios amb el puny alçat juntament amb Francesc Pararols (PSUC) i el titular de "socialistes i comunistes guanyen". L'endemà s'inaugurava el Museu d'Art i es va traslladar una mare de Déu de l'Ajuntament al Museu. Treure la imatge de la Verge de del consistori l'endemà de les eleccions va fer pensar a alguns: "ja hi tornem a ser!".

A la conferència hi va assistir el Bisbe Francesc Pardo, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, l'exalcaldessa Anna Pagans i el director general d'afers religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i un dels fundadors de la confraria, Josep Oller, entre altres.