La jornada inaugural de formació, coneixement i celebració del Centenari de la creació de la primera Escola Montessori a l'Estat que s'està fent a Girona va servir per validar el mètode pedagògic que es porta a terme a les escoles. L'activitat del primer dia es va centrar al Palau de Congressos, on es van fer dues ponències i l'acte d'obertura. Hi van assistir unes 200 persones de diferents centres educatius vinculats a la Pedagogia Montessori, d'arreu de l'Estat, Europa i els Estats Units.

El tret de sortida va anar a càrrec d'Ana Juliá, presidenta de l'Associación Montessori España, que va deixar clar que mai els nens aprendran estant tancats a casa o davant d'un ordinador. També va recordar que per aprendre cal tenir una visió àmplia, coneixement de diferents àmbits i aprofundir amb el màxim rigor. En nom de l'Ajuntament de Girona, la regidora d'Educació, Isabel Muradàs, va recordar als assistents que Girona és una ciutat oberta i educadora.

La primera de les ponències de la jornada va anar a càrrec del professor d'història i pedagogia de la Universitat de Vic, Joan Soler, que va repassar els valors que van portar al naixement del mètode i als inicis de les primeres escoles Montesori, arrencant des de Barcelona. Posteriorment va intervenir la Master's Candidate de Psicologia de la Universirat de Harvard, Julia Volkman, que va parlar sobre la neurociència. Les activitats d'avui continuen al centre Montessori de Palau amb la participació d'una sèrie d'especialistes sobre la Pedagogia Montessori, cobrint les diferents etapes escolars.