"Els llibres científics són molt freds. De les bones novel·les i les bones pel·lícules es pot aprendre molt de la condició humana i poden resultar tan enriquidores com un cas real que et trobes a la consulta". Així s'expressava el psiquiatre Ramon Noguera en una entrevista que li va fer Diari de Girona 6 d'octubre de 1997 després de guanyar un premi per l'estudi psicopatològic de personatges literaris. Un petit tastet de tota una vida dedicada a la medicina que ahir es va apagar.

Noguera va morir als 70 anys deixant enrere una llarguíssima trajectòria professional. Va passar de la gestió sanitària a la pràctica clínica, i de la investigació científica a l'estudi literari, com en el cas del seu estudi de les patologies mentals de personatges de novel·les que li va valdre un guardó de la mà del mateix Antonio Gala.

Primer metge, després especialista en psiquiatria, Noguera va ser director de l'hospital Psiquiàtric del 1974 al 1983. També va treballar a l'Institut Català de la Salut -ICS- i a la Clínica Bofill. En aquest últim centre va ser el coordinador de l'Àrea de Psiquiatria i director de la Unitat de Patologia Alimentària. De fet, va ser l'impulsor d'aquest servei dedicat a tractar amb pacients amb anorèxia i bulímia, dos dels trastorns més problemàtics de la joventut.

I així va ser. L'any 2000 la Clínica Bofill es va convertir en el primer centre privat de les comarques gironines a oferir un servei d'aquest tipus. "És un projecte que fa molt de temps que estem somiant però és complicat perquè implica unes mlalties amb patologies molt variades i que requereixen l'ajuda d'altres professionals", va declarar llavors. En la mateixa època, l'hospital de Sant Pau de Barcelona publicava un treball sobre la importància del carbonat de liti com a fàrmac per tractar malalts psiquiàtrics amb trastorn bipolar. El centre destacava "el paper rellevant" de Ramon Noguera en aques camp. Tres dècades abans, el psiquiatre gironí va ser, juntament amb l'anglès Alec Coopen, l'impulsor del primer estudi amb carbonat de liti. Des de llavors, aquest element s'ha convertit en un medicament de primera elecció en psiquiatria.

En la seva vessant més corporativa, va ser el fundador de la Societat Espanyola d'Epidemiologia Psiquiàtrica, i va acabar essent nomenat membre honorífic de la Societat Espanyola de Psiquiatria, honor que va rebre l'any 2007.

Noguera deixa enrere ponències en congressos nacionals i internacionals, més de 50 articles de divulgació científica publicats a les revistes del ram, i un grapat de llibres de psiquiatria. També premis d'institucions com el de l'Excel·lència Mèdica que li va concedir el Col·legi de Metges de Girona.

L'enterrament se celebrarà avui, a dos quarts de set de la tarda, a la sala de cerimònies del Tanatori de Girona.