24 de abril de 2014
24.04.2014
Diari de Girona

Càritas Girona denuncia la precarització laboral

Una de cada quatre persones que troba feina a través de l'entitat ho fa en economia submergida

24.04.2014 | 13:14
Càritas Girona denuncia la precarització laboral

Una de cada quatre persones que troba feina a través de Càritas Girona ho fa en economia submergida
Girona (ACN).- Una de cada quatre persones que troba feina a través dels programes laborals de Càritas Diocesana de Girona ho fa en economia submergida. L'entitat denuncia que hi ha hagut una precarització evident del mercat laboral i que les poques persones que troben una nova ocupació és en feines de curta durada, sovint sense contracte i amb sous molt baixos, que no permeten sortir de la pobresa. En total, Càritas ha atès durant el 2013 1.043 persones en els diversos programes, de les quals un 30% ha trobat algun tipus de feina. La responsable d'Acció Social, Raquel Carrión, ha detallat que la majoria dels usuaris són dones d'entre 35 i 45 anys, amb poca formació i amb càrrega familiar.

Poques possibilitats de trobar feina i, si s'aconsegueix, en ocupacions de curta durada i precàries. Càritas Diocesana de Girona ha denunciat que el mercat laboral no millora i que això fa que sigui molt difícil que les persones que fa temps que estan a l'atur trobin una feina i puguin sortir de la pobresa. Segons les conclusions de la memòria de l'àmbit laboral de l'entitat, durant el 2013 l'impacte de la crisi econòmica no afluixa i s'acarnissa amb les persones amb menys recursos.

Al llarg del 2013, Càritas Girona ha atès en els programes laborals 1.043 persones. Sis de cada deu són dones i la meitat d'elles tenen entre 35 i 45 anys. Segons la responsable de l'àrea d'acció social de Càritas, Raquel Carrión, la majoria són dones que es volen incorporar al mercat laboral després de ser mares o també dones que fins ara no havien treballat perquè els seus marits tenien feina.

Segons Carrión, aquestes usuàries acostumen a trobar "feinetes" per hores i sense contracte de forma més o menys senzilla, però és molt complicat trobar una ocupació que permeti tenir un sou estable i digne. A banda de les dones, els altres dos sectors amb més problemes per trobar feina són els joves menors de 35 anys i les persones majors de 45.

Un altre dels frens per accedir al mercat laboral és la poca formació de molts dels usuaris que recorren a Càritas. De fet, el 38% tenen un nivell d'estudis bàsics però, per contra, suporten molta càrrega familiar perquè el 67% dels usuaris tenen famílies amb fills al seu càrrec i el 70% tenen un nivell d'endeutament econòmic molt elevat que dificulta la situació personal.

Poca formació

Per intentar pal·liar la situació, Càritas ha augmentat la inversió dedicada a programes d'inserció laboral. L'increment global ha estat d'un 22% i durant el 2013 ha invertit 1,98 MEUR (milions d'euros) a programes laborals.

Durant el 2013, l'entitat ha iniciat tres nous projectes relacionats amb l'àmbit laboral: grups d'autoajuda per la recerca de feina, el projecte 'Anem x Feina' que ofereix formació a usuaris que ho necessitin i el projecte 'Tallers d'Ofertes Laborals' que ofereix suport als participants perquè aprenguin a buscar feina a través de les noves tecnologies.

Carrión ha detallat que Càritas també ha fet d'enllaç entre famílies que vulguin ocupar persones en l'àmbit domèstic -per a neteja o de cuidadors de persones dependents- i empreses de les comarques gironines que ofereixen pràctiques o llocs de treball.

A més, l'empresa d'inserció de Càritas, Ecosol, ha incrementat un 12% la seva facturació, arribant al milió d'euros, gràcies a noves línies d'activitat: la neteja de grafitis, la recollida de roba de segona mà o el projecte col·laboració amb Grup Èxit per fer les bosses de mà Alma.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook