Girona tindrà un nou espai gastronòmic singular per donar a conèixer els cuiners i els productes del territori, així com per promocionar la ciutat. Es tracta del Vol Espai Gastronòmic, d'una estructura que penjarà des del carrer Santa Clara per sobre del riu Onyar, i on un cuiner diferent prepararà cada dia un àpat per a divuit comensals, amb un format de showroom que permetrà als clients escoltar les explicacions dels cuiners i observar com es preparen els plats. De moment, aquesta estructura -que serà desmuntable- es quedarà a Girona durant deu mesos o un any, mentre que després podria recórrer altres ciutats tant catalanes com d'arreu d'Europa.

El Vol Espai Gastronòmic és una iniciativa de l'empresa Ixce, i comptarà amb la direcció gastronòmica de Girona Bons Fogons. Segons va explicar ahir el representant de l'empresa, Enric Sucarratas, el disseny de l'edifici està inspirat en el Pont d'Eiffel de Girona, i compta amb vint metres de llargada i una coberta de vidre per tal que des de fora es pugui veure tot el que passa a dins. Segons va indicar, és la tercera iniciativa del món d'aquestes característiques -tot i que les altres dues no promocionen la gastronomia local sinó la de luxe- i la primera que es fa a Catalunya.

El Vol començarà a funcionar a partir del mes de juliol. En principi, obrirà de dijous a diumenge, dies en què vindran diversos cuiners de restaurants gironins per preparar els àpats. De moment, ja hi ha confirmats noms com Toni Vallory, Pere Malagelada, Josep Sabrià (Duc de l'Obac), Jaume Vila (la Banyeta), Sergi Ballús (Occi), Carme Picas (el Ginjoler), Àngel Garcia (Bubbles), Jimena Apellániz (La Riera) i Josep Soto (Llevataps). La iniciativa s'adreça a un doble públic: per una banda, es faran sopars oberts a tothom, en què qualsevol ciutadà podrà reservar per a una o dues persones a un preu de 65 euros per comensal. En segon lloc, l'espai també podrà ser reservat per empreses, col·lectius o grups que vulguin fer un àpat a mida, amb preus que oscil·laran en funció del menú.

L'objectiu del Vol serà promocionar, doncs, la gastronomia del territori, que en aquests moments viu el seu moment més dolç. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va assenyalar que l'espai ha de ser "un aparador de la capitalitat gastronòmica de Girona", de manera que serveixi "per posar la gastronomia al servei del turisme". Puigdemont va recordar que Girona és "una potència mundial en gastronomia" i va destacar que el Vol se situarà en un "lloc icònic" -just davant les cases de l'Onyar- i que, quan volti per altres indrets, transportarà l'essència gironina a través del seu disseny inspirat en el Pont d'Eiffel. El batlle va agrair la "sensibilitat" del disseny i va assegurar que l'Ajuntament ha vigilat que tot el procés es fes d'acord amb la normativa del Barri Vell. En total, el disseny i construcció del mòdul costarà entre 300.000 i 400.000 euros, que serà assumit íntegrament per l'empresa però que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació, que utilitzaran l'espai com a forma de promoció de la demarcació.