Ha estat una operació complexa però després de gairebé cinc hores, l'estructura del VOL Espai Gastronòmic ha quedat instal·lada a la zona del carrer Santa Clara a tocar del pont de Pedra. La construcció, un rectangle de vidre i ferro (pes 28 tones), està inspirada en el Pont Eiffel de Girona, i té una part suspesa sobre l'Onyar amb vistes a les tradicionals cases del riu.

El VOL Espai Gastronòmic pesa 28 tones i fa 20 metres de llarg, dels quals dotze estan fixats damunt d'una estructura al carrer Santa Clara i els vuit restants queden suspesos damunt el riu Onyar. Amb aquestes dimensions no és d'estranyar que hagi requerit una operació complexa i al mil·límetre per tal de passar l'estructura rectangular del Pont de Pedra on estava dipositada fins a la base on es quedarà durant un any. Una grua de grans dimensions ha estat l'encarregada de fer aquesta feina delicada.

A un quart de dotze l'estructura s'ha enlairat però unes branques d'un plataner que hi ha just al costat han dificultat i endarrerit la instal·lació fins a dos quarts d'una del migdia. La pluja també ha fet acte de presència però no ha estat un empediment perquè els operaris treballessin sota l'atenta mirada de desenes de turistes i curiosos que s'han quedat a mirar què passava.

Un projecte amb segell gironí

L'empresa gironina IXCE ha dissenyat aquest espai singular. Es tracta d'un mòdul rectangular inspirat en el pont de Ferro de Girona (construcció d'Eiffel), tot recobert de vidre que permet veure des de fora el que passa a dins, suspès en part sobre del riu i amb vistes a les cases de l'Onyar.

La fabricació s'ha fet en un polígon industrial de Fornells de la Selva i ha comptat amb la implicació d'enginyers, tècnics i diferents empreses gironines. El mòdul s'ha construït en tres mesos i algunes dificultats tècniques han endarrerit la inauguració uns dies. El gerent del projecte, Enric Sucarrats, ho relativitzava tot dient aquest retard acabarà essent "anecdòtic". També ha subratllat que aquesta és una estructura mòbil, que requereix un matí per instal·lar-se. "Són quatre peces ensamblades de ferro i amb una grua s'aixeca i s'instal·la a la base", afirmava aquest matí.

La promoció de la gastronomia catalana

El projecte -que neix d'una iniciativa 100% privada i amb una inversió inicial d'uns 400.000 euros- està pensat per ser una plataforma de promoció de la cuina tradicional de les comarques gironines i, de retruc, de tot el país. No hi haurà cap xef fixe sinó que hi aniran passant els cuiners més destacats del territori per cuinar en directe davant de 18 comensals els plats més reconeguts de la cuina gironina. Els clients comparteixen taula i es potencia el que s'anomena 'show cooking', és a dir, la cuina és oberta i els clients poden veure tot el procés.

La idea és que d'aquí a un any aproximadament la instal·lació viatgi a altres ciutats europees amb la idea de promocionar i donar a conèixer la gastronomia catalana.

Amb el 70% de reserves fetes fins al mes d'octubre

Les reserves es poden fer a través d'Internet. De moment, ja hi ha 600 comensals que ho han encarregat -el preu és de 65 euros l'àpat- i fins a principis d'octubre està ocupat en un 70%. Els impulsors creuen que és positiu ja que encara no ha començat. La previsió és que dimecres es faci un sopar en grup com a prèvia i que l'estrena oficial sigui l'endemà.

La direcció de cuina del VOL està en mans del col·lectiu Girona Bons Fogons, que serà l'encarregat d'anar convidant cuiners perquè vagin exhibint els seus plats. El web del VOL ja anuncia alguns dels cuiners que passaran per aquest nou espai fins al setembre, com Pere Malagelada, Toni Vallory, Josep Sabrià (del restaurant Duc de l'Obac), Jaume Vila (La Banyeta) o Sergi Ballús (Occi restaurant).

El projecte està concebut tant perquè es puguin fer reserves individuals o també perquè una empresa, un grup d'amics o una institució pugui reservar tot l'espai. De moment, funcionarà de dijous a diumenge.