Girona va homenatjar ahir el creador de l'estelada, Vicenç Albert Ballester, amb una hissada de la bandera independentista i la descoberta d'una placa commemorativa als jardins de Montilivi que porten el seu nom. L'acte va servir per reconèixer el creador d'una icona que actualment és coneguda internacionalment. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser l'encarregat de presidir l'homenatge, celebrat ahir al migdia.

L'acte va congregar un centenar de veïns del barri. Puigdemont va descobrir la placa de reconeixement, mentre que el president de l'Associació de Veïns de Montilivi, Ramon Ternero Ternero, i el del barri de Palau-sacosta, Romà Monreal, van protagonitzar conjuntament la hissada de l'estelada. L'homenatge es va tancar amb la interpretació de l'himne d'Els Segadors per part de la Coral de Montilivi i de tots els assistents.

Puigdemont va recordar que "quan es va aprovar per ple posar el nom de Vicenç Albert Ballester a aquests jardins, ara fa sis anys, la bandera estelada era una bandera que difícilment travessava gaires fronteres. Avui és una icona reconeguda internacionalment. Se sap que és el símbol de la reivindicació d'un poble que vol ser lliure i independent". El batlle va afegir que l'emplaçament escollit per a l'estelada "és un espai digne i adequat" per tal de reconèixer "la memòria, l'obra i el compromís" de Ballester i que és també "un espai públic dedicat a la importància que tenen les conviccions i els ideals". Per acabar, va afirmar que l'ideal de Vicenç Albert Ballester "insubornable, però potser minoritari i incomprès" ara fa 100 anys, "era noble i era de justícia, i, per això, finalment ha arribat a tothom".

"Il·luminar la vida i la història"

En nom dels familiars del creador de l'estelada, Núria Sastre Domènec va afirmar que l'acte i els actes organitzats per la Comissió del Centenari de l'Estelada en el seu moment han ajudat la família "a il·luminar la vida i la història" i "a recuperar la memòria d'aquest parent que ens era una mica llunyà". I va concloure dient que "aquí ens té 100 anys després, generacions diferents i de diverses procedències, per continuar la seva lluita".

El president de l'Associació de Veïns de Montilivi, Ramon Ternero, va posar èmfasi en la importància que té per al barri que s'hagin dedicat i reconegut carrers i places de la zona a diversos noms importants de la llengua catalana i la història del país, com el mateix Ballester però també Joan Corominas, Josep Clarà i Ayats, Àngel Serradell, Josep Maria Corredor o Maria Aurèlia Campmany. "Avui és pertinent, potser més que mai, fer aquest homenatge i hissar la senyera estelada", va destacar.

Per la seva banda, el filòleg i impulsor de la Comissió del Centenari de l'Estelada Joan Marc Passada va fer una glosa de la figura de Vicenç Albert Ballester, a qui va descriure com "un dels fundadors del moviment independentista contemporani", que exemplificava "un missatge d'unitat en el front sobiranista" i un personatge que "forma part de la intrahistòria de Catalunya, la història dels petits personatges, que cal recuperar".

Arran de la commemoració, el 2008, del centenari de la senyera estelada, el Ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar que uns jardins de Montilivi portessin el nom de Vicenç Albert Ballester i Camps. A l'acte d'homenatge d'ahir també hi van assistir la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas; el regidor de Serveis Socials, Cooperació i Participació, Eduard Berloso; el portaveu del grup municipal de la CUP, Jordi Navarro; i el regidor no adscrit Carles Bonaventura, entre altres.