L'Ajuntament de Salt va aprovar ahir la moció de suport a la consulta del 9-N amb els vots en contra del regidor del PP, Felip Gil, i la regidora no adscrita Maria Osuna. El PSC es va abstenir, igual que el regidor de CiU Francisco Honrado, ja que la federació nacionalista va donar llibertat de vot als seus regidors. La resta de representants municipals -els regidors no adscrits Carles Bonet i Juana Dolores Martínez, IpS i la resta del grup de CiU- van donar suport a la consulta, que va obtenir 12 vots a favor. En el mateix ple també es va rebutjar una moció del PSC que demanava que la consulta sigui legal i acordada. La sala de plens es va omplir de gom a gom per seguir la sessió, i més d'un centenar de persones es van concentrar a les portes de l'Ajuntament. Entre els assistents es podien veure tant independentistes amb samarretes grogues com un grups contraris a la consulta convocats per Plataforma per Catalunya.

El representant del PP, Felip Gil, va argumentar el seu vot en contra per la "presumpta inconstitucionalitat de la convocatòria d'un referèndum il·legal", i va assegurar que el president del Govern, Mariano Rajoy, "mai ha tancat la porta a ningú per poder dialogar". Per això, va demanar que, un cop tombada la consulta per part del Tribunal Constitucional, "es torni a la via del diàleg de la forma correcta".

El PSC, en canvi, va argumentar la seva abstenció perquè, malgrat considerar que la consulta és necessària, creu que ha de ser legal i acordada perquè, si no, generarà més "frustració" a la ciutadania, ja que no tindrà reconeixement internacional.

El portaveu d'IpS, Ferran Burch, va fer una crida a la desobediència al Constitucional: "Ara és l'hora d'obeir el poble i la seva voluntat, i de desobeir els tribunals espanyols", va assegurar, tot cridant la ciutadania a "demostrar als nostres governants que tenen un poble darrere que els dóna suport".

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Robert Fàbregas, va advertir que, si es vol que la consulta sigui reconeguda, no es pot desobeir, sinó que s'han d'esgotar abans tots els altres camins. "Amb aquest consens polític i social, les institucions de l'Estat espanyol ens haurien de deixar votar", va advertir, tot recordant que la consulta és "una demanda social".

Finalment, el regidor no adscrit Carles Bonet va votar a favor de lamoció tot recordant que tant els catalans com aquelles persones que han vingut d'altres punts de l'Estat espanyol tenen dret a decidir el seu futur.