La caiguda d'un simple mur d'obra fet amb totxanes on es trobava l'antic pou d'atac de la tuneladora al Mas Xirgu ha sigut la causa de la inundació del túnel del TAV a Girona que ha comportat la paral·lització del trànsit ferroviari des de dilluns. I encara no hi ha dia previst de reestabliment. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona i encarregat del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha avançat que emprendrà accions legals si els informes confirmen que es va incomplir el projecte i l'obra va quedar a mig fer per les presses.

Tres dels quatre costats de l'antic pou d'atac de la tuneladora estan tancats per murs de formigó però no així el quart. En aquest s'hi va aixecar un mur de maons de metre i mig d'alçada i 20 metres de llargada que va cedir completament amb les pluges torrencials.

La intensa pluja va fer que el riu Güell -que discorre en paral·lel a les vies del TAV- incrementés notòriament el seu cabal. Com la canalització que desembassa aigua del riu passa just al costat del pou d'atac, el torrent va baixar amb més força i es va endur el mur provocant que l'aigua entrés en tromba dins el túnel. I com el túnel es va enfonsant cada vegada més a mesura que s'apropa a la Devesa hi ha un punt que l'aigua va quedar estancada i va arribar fins als set metres d'alçada.

Tercer dia sense connexió

A causa d'aquest fet, tots els TAV entre Girona i Figueres van seguir ahir sense circular i l'administrador d'infraestructures ferroviàries (Adif) no sap quan tornarà es reestablirà el servei. Com a alternativa, Renfe ha contractat una quarantena d'autocars per cobrir els trajectes per carretera (que fan viatges fins a Figueres-Vilafant, Perpinyà o altres ciutats franceses).

Això permet als tècnics d'Adif, i aviat també a l'exèrcit -vegin peça adjunta-, seguir bombejant l'aigua fins a la superfície per abocar-la al riu Ter.

El regidor d'Urbanisme de Girona va criticar que ningú d'Adif ha donat explicacions clares sobre les causes de la inundació. "Tot el que sabem ho hem fet amb investigacions pròpies dels nostres tècnics; per part seva, ningú ens ha explicat les causes del desastre que ens ha mantingut incomunicats", va subratllar Ribas en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies.

Segons Ribas, el mur de totxanes no apareix enlloc del projecte constructiu, cosa que demostra que l'execució es va fer amb presses i no com calia. Per això, el regidor ja avança que l'Ajuntament no dubtarà a emprendre accions legals contra Adif si realment es demostra que hi va haver incompliment.

Per la seva banda, els alcaldes de Girona i Figueres van emetre ahir un comunicat reclamant respostes i explicacions a l'Estat, al temps que criticaven que la situació "s'està allargant molt més del compte i d'allò raonable, i evidencia el que poden ser greus carències del sistema".