L

a zona on hi ha el mur que va es va trencar per la potència de l'aigua va servir, fa uns anys, a Foment i Adif per fer-hi entrar la famosa tuneladora Gerunda, encarregada de fer el túnel que permet que el tren d'alta velocitat (TAV) passar per sota de la ciutat de Girona. És a la zona del polígon Mas Xirgu i el forat per fer entrar la tuneladora es va conèixer com el "pou d'atac".

Quan la màquina va fer la seva feina, l'Ajuntament va fer un projecte de reurbanització de tot l'espai que havia de convertir l'indret, una esplanada sense vida, en un parc verd i boscós (amb uns 300 arbres), amb camins de passeig i per a bicicletes. Aquests treballs els havia d'executar Adif, i el seu cost voltava el milió d'euros. Adif ja s'havia encarregat de reurbanitzar l'altre extrem del túnel, d'on s'havia retirat la tuneladora, a Fontajau (ja que des d'aquest punt fins a Sarrià de Ter es va fer amb excavadores i altra maquinària).

Aquest projecte es va enllestir fa aproximadament un any, però no se n'ha sabut res més. Pràcticament com el parc Central o a la plaça d'Europa, on caldrien desenes de treballadors per reurbanitzar l'espai i, en canvi, molts dies s'han pogut comptar amb els dits de la mà.

Mentre el projecte no tirava endavant, la zona va quedar convertida en un conglomerat de forats i el mur -que s'ha trencat- i ha provocat que s'aboqués l'aigua precisament a aquest "pou d'atac". L'aigua ha baixat avall aprofitant la tendència descendent del túnel fins al parc de la Devesa i el riu Güell.

Des de l'any 2008

La irrupció d'Adif a la zona del polígon Mas Xirgu va començar ?l'any 2008 i va suposar l'expropiació de diferents naus on hi havia algunes activitats econòmiques. Es va fer el denominat -pou d'atac- de grans dimensions per fer-hi baixar la tuneladora que havia de construir el túnel. Posteriorment, per allà també s'extreia la sorra que "engolia" la màquina.

Aprofitant aquests treballs, es va reorientar i canalitzar el riu ?Güell. També es va executar el tram de fals túnel on la via del tren d'alta velocitat començava a enfonsar-se, procedent de Fornells de la Selva, fins a introduir-se al túnel, just al "pou d'atac", per anar passant per sota la ciutat.