L'Ajuntament de Girona ha interposat aquest diumenge al migdia una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra contra els cinc joves, d'entre 21 i 34 anys, que aquest diumenge al matí han irromput a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de la ciutat - un dels set centres de participació del nou 9-N que s'han instal·lat al municipi- i han destrossat diverses urnes a cops de peu mentre cridaven consignes com 'Viva España'. En la denúncia, el consistori ha explicat els fets i ha assenyalat que poden constituir un delicte de coaccions i un altre contra les llibertats i els drets fonamentals. Els cinc encaputxats han estat detinguts pels Mossos i aquesta tarda han estat deixats en llibertat amb càrrecs.

En un breu comunicat, l'Ajuntament de Girona ha informat que aquest diumenge al migdia ha interposat una denúncia contra els cinc encaputxats que han destrossat urnes, plats i gots de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de la ciutat.

En la denúncia, el consistori ha explicat que els cinc individus estaven fent cua per accedir a l'interior del local quan, de sobte, s'han tapat el cap i la cara i han irromput dins del centre. Els detinguts han arraconat els ciutadans que en aquell moment estaven fent cua per dipositar el seu vot, han amenaçat els sis membres que componien les dues meses i han agafat les dues urnes que hi havia sobre les taules.

A continuació, han llançat les urnes a terra i han començat a esclafar-les i destrossar-les a puntades de peu. Un cop han acabat, els cinc nois han intentat fugir del lloc dels fets però gràcies a la col·laboració ciutadana n'han retingut un. Posteriorment, els agents dels Mossos d'Esquadra que vigilaven la zona han pogut identificar els cinc individus i els han detingut.

Des del consistori han assenyalat que aquests fets podrien constituir una infracció penal per un delicte de coaccions, tal com està tipificat en l'article 172 del Codi Penal, i un altre delicte contra les llibertats i els drets fonamentals, un element que recull la Constitució Espanyola i que està tipificat en l'article 510 i els següents del Codi Penal.

Els cinc detinguts, de nacionalitat espanyola i veïns de les comarques gironines, han estat deixats en llibertat amb càrrecs aquest diumenge a la tarda tot i que hauran de declarar i presentar-se davant del jutjat quan aquest ho requereixi. El coordinador del centre de votació, Gonzalo Herrero, ha explicat que es tracta d'un cas "únic" i que, en cap moment, ha fet patir als participants o voluntaris del centre. Segons ell, la ràpida actuació dels Mossos d'Esquadra ha permès atrapar els autors i mantenir la tranquil·litat. "En cap moment ens hem sentit insegurs i hem pogut continuar amb la jornada de votació", ha subratllat.