L'Ajuntament de Girona multarà amb 5.400 euros cadascun dels 51 pisos que cinc entitats bancàries tenen buits de forma permanent a la ciutat. Al llarg d'aquesta setmana se signarà el decret que imposarà al Banco Popular la primera multa per tenir vuit vivendes desocupades, de manera que l'entitat haurà de fer front a una sanció de 43.200 euros. Més endavant, començaran els processos per sancionar la Sareb, el Banco Bilbao-Vizcaya (BBVA), CaixaBank i el Banc Sabadell, que també tenen habitatges buits. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso (CiU), confia que aquestes multes serveixin perquè les entitats bancàries cedeixin les vivendes buides per a lloguer social. Si no ho fan, se'ls podran imposar fins a dues multes més i, paral·lelament, obrir-los expedients sancionadors que podrien arribar fins als 900.000 euros.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Girona complirà amb la moció aprovada el passat mes de gener per multar les entitats bancàries que tenen habitatges buits a la ciutat des de fa més de dos anys. Segons explica Berloso, durant aquests onze mesos els bancs han cedit voluntàriament molt pocs pisos. Per això, el consistori ha tramitat les multes i, després d'un llarg procés administratiu, el Banc Popular serà el primer a ser sancionat. Aquesta entitat ni tan sols va facilitar a l'Ajuntament una llista amb els habitatges que té buits a Girona.

Per a més endavant, l'Ajuntament ja està preparant els documents per sancionar altres entitats bancàries que, malgrat haver mostrat bona predisposició per cedir pisos per a la borsa de lloguer social, al final no han acabat concretant res. En concret, es tracta de la Sareb (que es va quedar els pisos de CatalunyaCaixa), el Banco Bilbao-Vizcaya, CaixaBank i el Banc Sabadell. Malgrat que el consistori ha detectat que tots plegats tenen mig centenar de pisos buits a la ciutat, el nombre de sancions es podrà ampliar si es comprova que n'hi ha més. L'import de les multes es destinarà íntegrament a polítiques d'habitatge social.

Després d'haver sancionat els bancs amb pisos buits, el següent pas serà començar amb les sancions coercitives a les immobiliàries que depenen de les entitats bancàries. De fet, bona part dels 590 pisos buits que les entitats bancàries tenen desocupats a la ciutat són titularitat d'aquestes immobiliàries.

Berloso confia que aquestes multes serveixin perquè les entitats bancàries es decideixin, d'una vegada per totes, a cedir pisos per a la borsa de lloguer social. "Aquest problema ens va preocupar des del principi, de manera que vam posar fil a l'agulla i, després d'onze mesos de tramitació, ja tenim l'eina per intentar que les entitats posin d'una vegada per totes les seves vivendes buides a disposició de l'Ajuntament", explica Berloso. El regidor gironí recorda que aquestes entitats "s'han sanejat gràcies al que ha patit la població civil, i per això creiem que tenen l'obligació de posar aquestes vivendes a disposició de la ciutadania".

A partir d'ara, si les entitats bancàries que han estat sancionades no paguen les multes, no posen els pisos a disposició i no donen cap mena de jutificació, es podran enfrontar a noves multes coercitives. A més, paral·lelament se'ls podrà obrir un expedient que podria arribar a sancions de les quals no està determinat l'import, però que podria arribar a 900.000 euros. Berloso, però, assegura que el que més importa a l'Ajuntament no són les multes que s'arribin a pagar sinó que les entitats cedeixin, efectivament, les vivendes buides. "El cost de les multes que es puguin pagar mai cobrirà la necessitat de pisos de lloguer social que hi ha a la ciutat", assenyala Berloso.