Fent una anàlisi amb eines com Google Maps i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a la zona on s'han originat les dues inundacions del túnel del TAV a Girona es poden comprovar les proporcions de la desviació del riu Güell al sector de Mas Xirgu de Girona. Aquesta modificació del curs fluvial és evident i sabuda i és el que Adif s'ha compromès a restaurar. Aquest retorn al recorregut original, de fet, ja constava en el projecte d'obres abans que es comencés a treballar en l'execució dels túnels de l'alta velocitat.

Google Maps reflecteix la modificació del curs fluvial, amb un entorn on el riu Güell es veu farcit de vegetació i una zona pelada corresponent al terreny de les obres del TAV i al forat per on primer es va introduir la tuneladora i recentment hi ha caigut l'aigua desbocadament.

Google, però, ha deixat un fil blau al mapa que marca quin és el recorregut antic del riu si no troba impediments o si els sobrepassa, com ha passat en dues ocasions. El manteniment d'aquest "fil blau" sembla un "avís" ja que passa precisament per sobre del pou d'atac, que és per on va entrar l'aigua, intentant tornar a recuperar el seu recorregut natural per negar el túnel.

El desviament del riu Güell i la modificació de tot l'entorn també es pot comprovar en la pàgina web de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. L'aplicació permet observar any a any com està exactament un punt de la ciutat. Es pot veure per exemple, com els anys 2007 i 2008, lal zona era verda amb el riu Güell seguint un traçat determinat. A partir d'aleshores, el verd desapareix i només queda visible en el nou itinerari del riu Güell ja desviat. L'entorn és ja marró, el color del terra de les obres i just on antigament passava el riu Güell apareixen els forats del pou d'atac. Aquests canvis en teoria s'han de restituir. Els forats s'han de tapar i el Güell ha de tornar al seu curs natural. Almenys aquest és el compromís adquirit per Adif, que ahir va començar a enderrocar un pont que feia de tap. Precisament el grup parlamentari de CiU al Congrés va registrar també ahir una proposició no de llei exigint al Govern que realitzi totes les obres necessàries per evitar noves inundacions, segellant immediatament el pou pel qual va entrar l'aigua que va inundar l'estació i que s'iniciïn les obres d'urbanització d'una àrea de 5,4 hectàrees per convertir-la en una zona verda.