La Unió Europea ha imposat la liberalització d'un espai radioelèctric (la franja dels 800 megahertzs) per tal de portar a terme l'expansió de la tecnologia 4G. La mesura afecta tots els usuaris de televisió, amb independència de quina sigui la seva residència i del tipus d'antena.

Afecta tots els habitatges?

Les antenes individuals (de cases unifamiliars) estan preparades, però les col·lectives requereixen un adaptador o reconfigurar la centraleta.

Com es fa?

Si l'edifici té més de tres habitatges, ha de ser l'administrador o el president de la comunitat de veïns qui contracti un especialista per realitzar les adaptacions necessàries.

Quin cost suposa?

Es calcula que entre 20 i 25 euros per habitatge. El Ministeri d'Indústria ja ha habilitat unes ajudes -per poder portar a terme aquestes adaptacions-que oscil·len entre els 100 i els 500 euros, depenent de l'antena.

Com se sol·licita la subvenció?

Per optar als ajuts, l'empresa instal·ladora de telecomunicacions que faci l'adaptació ha d'estar homologada i emetre una factura oficial. L'abonament de la nova instal·lació s'ha de fer necessàriament a través d'un banc -no val pagar en metàl·lic al professional-. Posteriorment, amb el justificant del pagament bancari, la factura i el butlletí d'instal·lació, es tramita la sol·licitud de la subvenció. Tot això s'ha de fer de manera telemàtica o per internet, en una plataforma que s'habilitarà per poder-ho tramitar. A més, el Ministeri d’Indústria també ha facilitat números de telèfon on sol·licitar ajuda: 901 201 004 i 954 307 796, a part de la pàgina web www.televisiondigital.es.

Es perdrà algun canal?

La majoria de les televisions actuals resintonitzen els canals de manera automàtica i, després de la supressió de Nitro i Xplora per ordre judicial, no estan previstos més canvis. Falta saber si finalment TVE mantindrà Teledeporte, malgrat que, en tot cas, es tractaria d’una decisió econòmica i no tecnològica.