Un dels anuncis que s´emet freqüentment els últims dies no forma part de cap campanya de Nadal. Es tracta del recordatori que fa el Govern central sobre la necessitat de resintonitzar la televisió de cada llar. Si es tracta d´un habitatge unifamiliar, en principi només és necessari resintonitzar la TV. En canvi, pel que fa als edificis que tenen tres llars o més, cal que adaptin l´antena de televisió o reconfigurin la centraleta de recepció del senyal de TV. Els edificis que no ho facin, es preveu que a fUn dels anuncis que s´emet freqüentment els últims dies no forma part de cap campanya de Nadal. Es tracta del recordatori que fa el Govern central sobre la necessitat de resintonitzar la televisió de cada llar. Si es tracta d´un habitatge unifamiliar, en principi només és necessari resintonitzar la TV. En canvi, pel que fa als edificis que tenen tres llars o més, cal que adaptin l´antena de televisió o reconfigurin la centraleta de recepció del senyal de TV. Els edificis que no ho facin, es preveu que a final de desembre deixin de veure la televisió.

Segons van valorar ahir des del gremi d´instal·ladors, es dóna per impossible que el pròxim 1 de gener tots els habitatges ja estiguin a punt. En el cas de la província de Girona, es considera que a final de mes encara hi haurà la meitat dels habitatges pendents d´adaptar. Es tracta d´un balanç bastant similar a la previsió que es fa per a la resta de territoris de l´Estat, que tenen els mateixos problemes per poder enllestir la resintonització. El motiu principal és que no hi ha prou material d´amplificació per poder abastar la demanda.

El president d´Associació d´empresaris d´instal·ladors de telecomunicacions de Catalunya (AIT), José Luis Sánchez, va explicar ahir que actualment, de mitjana, no hi ha ni el 30% dels edificis adaptats. Tot i això, es calcula que a final de mes -quan es preveu fer el canvi de

sintonització, amb l´apagada de les emissions de TDT a través del «dividend digital»-la meitat dels habitatges estaran llestos.

«No tenim el material d´amplificació», afegeix Sánchez, que demana una «moratòria» per adaptar les llars pendents. «Espero que l´1 de gener», quan ha d´efectuar-se el canvi, «no passi res», assegura Sánchez, que considera que es necessiten uns tres mesos de marge per deixar l´antena de televisió a punt. «El març tot podria estar al 100%», va concloure.

De fet, el president de l´AIT ja va advertir que, amb les presses, s´està instal·lant material que no és del tot adequat. «Hi ha una càrrega de

feina important», va destacar. Pel que fa a la possibilitat que sorgeixin interferències, una vegada fet el canvi de sintonització, va avançar que «no se sap de quin grau poden ser». Malgrat tot, va dir que no creu que, per Cap d´Any, la gent es quedi sense veure les campanades.