El cinc regidors que es van donar de baixa del PSC han decidit seguir la demanda de l'agrupació socialista de Girona i han abandonat la formació. A partir d'ara i fins les properes eleccions municipals, Pia Bosch, Xavier Amores, Àngel Quintana, Joaquim Bonaventura i Amèlia Barbero treballaran com a regidors no adscrits. Tots ells han lamentat els fets i han assegurat que es tractava "d'un pas dur i dolorós" que han hagut de prendre després que la formació "els expulsés" del partit. Els representants han assegurat que han rebut el suport de 21 exregidors o exalcaldes com Joaquim Nadal, Anna Pagans o l'exconseller Joan Manuel del Pozo.

Ara fa unes setmanes, l'assemblea de l'agrupació del PSC de Girona va demanar als cinc regidors que s'havien donat de baixa del partit que entreguessin l'acta i deixessin l'ajuntament. D'aquesta manera, l'assemblea tancava files, intentava posar punt i final al conflicte i mostrava el seu suport total a l'alcaldable a Girona, Sílvia Paneque, que és l'única regidora que ha quedat al grup socialista de l'ajuntament gironí. Actualment, Paneque també és la primera secretària de l'agrupació local.

Després d'uns dies d'incertesa i de corredisses, aquest dissabte finalment els cinc regidors han decidit desvincular-se totalment del PSC i han acatat la voluntat del partit. Des d'ara i durant els propers cinc mesos, els cinc exregidors socialistes passaran a ser regidors no adscrits. D'aquesta manera, se sumen al grup mixt que forma Glòria Plana - exsocialista que també va deixar la formació ara fa unes setmanes per integrar-se a Avancem- Carles Bonaventura i Carlos Palomares.

En una roda de premsa conjunta que han fet a la sala de premsa Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, els cinc representants s'han mostrat "dolguts" per la decisió de l'agrupació socialista, pel tracte rebut i pel pas que han hagut de prendre seguint la voluntat de la direcció gironina del PSC. Des del principi, l'excap de l'oposició, Pia Bosch, ha subratllat que els socialistes van decidir "expulsar-los" del partit després que estripessin el carnet i deixessin la militància. Les desavinences amb la direcció provenen bàsicament del camí que ha pres el PSC amb el procés sobiranista. El passat mes d'abril, l'exprimer secretari dels socialistes gironins, Manel Nadal, i Pia Bosch ja van abandonar l'executiva socialista gironina.

"Continuarem treballant com un grup"

Posteriorment, l'exconseller Joan Manel del Pozo també va donar-se de baixa. D'aquesta manera, el PSC ha anat perdent tota una sèrie d'històrics socialistes de les comarques gironines. Aquest dissabte, Bosch - qui porta més de 20 anys en política- ha titllat "d'excepcional" la decisió dels socialistes gironins de fer-los fora de la formació. "No té precedent, no s'havia fet mai", ha subratllat.

Tot i això, Bosch ha subratllat que continuaran treballant "com a grup". "Hem decidit quedar-nos i no marxar per fidelitat al programa i als votants socialistes que ens van donar la seva confiança ara fa tres anys i mig", ha destacat. Per aquest motiu, ha assegurat que fins a les propers eleccions municipals, els cinc exregidors socialistes continuaran defensant el programa amb el qual van aconseguir la seva plaça el 2011.

"Es tracta d'un programa que recollia la tradició socialista a Girona, hem treballat molt durant aquest temps aconseguint portar a la pràctica elements clau relacionats amb la pobresa infantil o l'ocupació juvenil", ha afegit. A més, durant el seu discurs, Bosch ha detallat que la marxa dels cinc regidors deixa en una situació complicada al grup socialista dins del consistori gironí. Un grup que, en quatre anys, ha passat de set a un regidors.

"Dur i dolorós"

Tots els representants han subratllat que els últims mesos han estat "molt durs" i que la decisió d'abandonar la formació ha estat "dolorosa". "Hem estat temptats a plegar perquè si des de fora s'ha vist que era dur, encara més des de dintre, no ha estat gents agradable", ha explicat Bosch. Per la seva banda, Xavier Amores ha argumentat la seva marxa tot explicant que darrerament el PSC ha "abandonat" el centre polític, la pluralitat i deixant molts votants orfes de partit. "Durant tot aquest temps hem fet una oposició molt crítica, gràcies a la nostra abstenció s'ha aconseguit tirar endavant dos pressupostos", ha recordat.

En aquesta línia, Amores ha lamentat la decisió que ha pres l'agrupació socialista de Girona - amb el suport de l'organització de les comarques gironines- que, des del principi van apostar per expulsar-los. "La nostra situació era similar a la de Geli o Ventura a qui la direcció del PSC, encapçalada per Miquel Iceta, va considerar que era millor que es quedessin dins del grup com a independents", ha explicat.

Per la seva banda, Àngel Quintana - que va arribar al consistori com a independent- ha volgut deixar clar els motius de la seva marxa. "Fa temps que ja no em sento identificat amb les sigles del PSC, com que era independent no m'havia de donar de baixa de cap partit però pel compromís que vaig prendre amb Pia Bosch i la resta de companys he decidit també marxar del grup com a regidor no adscrit", ha comentat. Quintana ha subratllat que, des del principi, l'agrupació socialista gironina va tenir una clara vessant catalanista, una veu pròpia, que, amb els anys, s'ha volgut anar apagant. "D'aquesta manera el grup més fort de l'oposició al consistori gironí s'ha quedat en un no res", ha afegit.

Posteriorment ha estat el torn d'Amèlia Barbero qui no ha pogut aguantar les llàgrimes durant la roda de premsa. Barbero, que ha estat durant 12 anys regidora socialista, ha estat una de les representants que més contundents durant els seus parlaments. "El procés de donar-me de baixa de la militància ha estat molt dolorós per a mi perquè el PSC era el meu partit de referència durant tota la vida però la deriva actual, no defensant l'autonomia de Catalunya i apartant-se de tots els moviments socials ha fet que em fos impossible continuar militant", ha explicat.

"Una situació penosa"

"Em resulta penós que s'amaguin darrera de la direcció nacional del partit per justificar la nostra expulsió del grup municipal quan, realment, la decisió l'ha pres de forma premeditada l'agrupació socialista de Girona", ha criticat. A més, s'ha mostrat "indignada" amb diversos comentaris crítics sorgits de dins del partit socialista gironí. "Vull dir amb la cara i la veu molt alta que durant els darrers anys hem treballat d'acord amb tot el programa socialista", ha defensat. Segons Barbero, alguns dels comentaris han estat "injusts i clarament ofensius". "I les persones que els han fet no estan legitimades per qüestionar la feina que hem fet com a socialistes que som", ha afegit.

Per últim, Quim Bonaventura ha volgut agrair el suport de tots els exregidors i ciutadans que s'han bolcat en defensar-los i ajudar-los durant aquest procés. Segons han explicat els cinc regidors, 21 exregidors gironins entre ells els exalcaldes de Girona, Joaquim Nadal, Anna Pagans o el mateix exconseller Joan Manuel del Pozo, els han mostrat el seu suport tot afirmant que estaven prenent la "decisió menys dolenta" passant a ser regidors no adscrits. Ara fa uns dies van enviar una carta als antics dirigents per recollir el màxim de suports possibles i conèixer el seu punt de vista.

En aquesta línia, tots cinc representants han assegurat que l'escissió viscuda a les comarques gironines no és un fet puntual sinó que es tracta d'una situació general que viu el PSC. "Molta gent no es reconeix en el PSC", ha remarcat Bosch.

En principi, els cinc exregidors socialistes han deixat la porta oberta de cara al seu futur polític. Tots ells han destacat que, a hores d'ara, estan focalitzats en treballar durant els pròxims mesos tot i que tant Bosch com Barbero ja han deixat clar que estan "compromeses" amb el nou partit Més d'Esquerres (MES). "Una cosa és donar-hi suport i l'altra la militància", han matisat.