L'escissió del PSC ha arribat també al ple de la Diputació de Girona d'aquest dimarts, en el qual Pia Bosch i Pere Albó han deixat el grup socialista i han passat a ser diputats no adscrits. Això ha obligat a fer un canvi en la disposició del ple i a separar els cinc diputats del PSC que queden, dels dos que han decidit abandonar el partit però no el càrrec. Albó ha volgut explicar els motius que els ha portat a prendre aquesta decisió i ha assegurat que s'hi han sentit "forçats" perquè el PSC "ha decidit canviar" i no se senten còmodes dins el partit. La presidenta del grup socialista, Maria Teresa Ferrés, ha dit que "lliçons poques" i "encara menys" de socialisme i catalanisme.

L'endemà d'escenificar el trencament del PSC a l'Ajuntament de Girona ha estat el torn de la Diputació. En el ple d'aquest dimarts s'ha escenificat la ruptura i Pia Bosch i Pere Albó ja són diputats no adscrits. Han abandonat el partit i el grup socialista, però no han deixat la Diputació on continuaran fins a les properes eleccions municipals. Els dos són ara representants del Moviment d'Esquerres (MES).

Després d'introduir les modificacions, Pere Albó ha explicat què els ha portat a abandonar el partit i passar a ser diputats no adscrits. Segons Albó, s'hi han sentit "forçats" pel canvi de rumb que, segons ells, ha adoptat el PSC i que els ha portat a sentir-se fora del partit. Albó assegura que la direcció del partit ha "torpedinat" la pluralitat dins la formació.

Al parer d'Albó, els socialistes, sota el paraigua del federalisme, haurien de ser impulsors decidits del dret a decidir. Segons el diputat no adscrit, això està en l'ADN del PSC des del seu naixement i ha estat la posició en relació amb la consulta el que ha fet que "molt regidors i alcaldes, per no dir els ciutadans" hagin abandonat la formació.

Albó ha assegurat que ell i Pia Bosch se senten perfectament legitimats per continuar com a diputats perquè entenen que recullen la sensibilitat de molts votants que, en les darreres eleccions, van votar el PSC però ara se senten desencisats.

"Per al·lusions", tal com ha dit el president Joan Giraut, la presidenta del grup socialista -ara amb cinc diputats-, Maria Teresa Ferrés, ha respost i ha opinat que la intervenció d'Albó ha estat "fora de lloc". Ferrés ha lamentat que hi hagi "qui entengui la Diputació com una plataforma per obtenir ressò" i ha afirmat que el grup del PSC continuarà treballant per fer costat als ajuntaments.

La socialista creu que els cinc diputats del PSC representen perfectament els votants dels municipis gràcies als quals van aconseguir set diputats. A més, ha etzibat a Albó que "lliçons poques" i menys de municipalisme, catalanisme i socialisme.

Xaloc recaptarà tributs de la Generalitat

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat la modificació dels estatuts del seu organisme autònom, XALOC (Xarxa Local de Municipis Gironins), per tal que pugui recaptar tributs de la Generalitat. La mesura s'emmarca en el projecte de creació de la futura hisenda catalana, batejada com a Tributs de Catalunya i formada per l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions catalanes per a la recaptació executiva dels tributs de la Generalitat. Entre aquest tributs, també hi haurà aquells la recaptació dels quals s'havia delegat fins ara a l'Agència Estatal de Gestió Tributària.