L'Audiència de Girona ha condemnat a 8 anys de presó i a pagar una multa de 19.440 euros el metge que va abusar sexualment de cinc pacients a urgències del Santa Caterina i als CAP de la Cellera i Anglès. La sentència considera provat que Josep Costa va dir porcades a les víctimes, els hi va fer tocaments i, a dues d'elles, els hi va introduir els dits a la vagina de manera lasciva. El tribunal el condemna per cinc delictes d'abusos sexuals, dos d'ells amb introducció de membres corporals per via vaginal. A més, l'inhabilita per exercir la medicina durant el temps de la condemna. Costa no es podrà apropar a les víctimes durant períodes d'entre 1 i 6 anys i les haurà d'indemnitzar amb 26.000 euros.

Es va "aprofitar clarament" de la seva condició professional. La sentència conclou que, mentre treballava com a metge de l'hospital Santa Caterina de Salt i dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de la Cellera i Anglès, Josep Costa va "satisfer els seus instints sexuals" abusant de cinc pacients entre els anys 2008 i 2009. Els hi feia comentaris de contingut sexual, les tocava, s'insinuava i, en dues ocasions, va arribar a introduir els seus dits a la vagina de les víctimes.

El tribunal dóna credibilitat plena a les denúncies de les víctimes i ressalta que no coneixien de res el metge i, per tant, no tenien cap intenció de perjudicar-lo. A més, apunta a un 'modus operandi' característic de Josep Costa perquè acabava fent tocaments a les dones en zones que no tenien relació amb les dolències per el quals anaven al metge.

La primera víctima va anar a urgències a l'hospital de Salt el 3 d'octubre del 2008 per un dolor al maluc. De seguida, Costa va començar a dir-li obscenitats i a fer-li massatges a la zona de la nuca. Després, li va tocar els pits i li va acabar dient que la trucaria per "fotre un clau", trucada que va fer uns dies més tard.

A la segona víctima li va introduir dos dits a la vagina mentre li preguntava "què sents, ho sents?", i això que el 28 de gener del 2009 va anar al metge al CAP de la Cellera de Ter per dolor a la cintura, segurament d'una hèrnia. La dona es va quedar paralitzada i els abusos li van agreujar el seu estat psiquiàtric, generant-li ansietat.

El 22 de juny del 2009, la tercera víctima va anar al Santa Caterina perquè s'havia fet mal a la zona baixa de l'esquena per una caiguda. El metge li va començar a fer preguntes de caire personal, li va fer abaixar els pantalons, descordar-se els sostenidors i li va tocar els pits. Després, va abaixar la mà i li va tocar el pubis. "No va anar a més perquè ella li va apartar la mà", recull la sentència que afegeix que la dona va marxar "amb gran humiliació de la consulta". Costa li va dir que tornava a estar de guàrdia divendres i que hi podia anar perquè l'explorés de nou. La víctima pateix ansietat com a conseqüència dels abusos.

La quarta víctima va anar a l'hospital de Salt el 10 de juliol del 2009 per pèrdues de sang per via vaginal. La va fer despullar i li va fer tocaments al pubis i als pits i, fins i tot, li va arribar a pessigar els mugrons, alhora que li preguntava si mantenia relacions sexuals i si tenia orgasmes. Després de marxar de la consulta, la dona va rebre un missatge al mòbil del doctor dient "Hola seductora pacient, m'encantaria tenir-te entre els meus braços i fer-te l'amor apassionadament tota la nit".

El 16 de desembre del 2009, la cinquena víctima va anar a urgències al CAP d'Anglès demanant que li fessin un frotis vaginal. Josep Costa li va dir que no li faria i que l'havia d'examinar. La va fer despullar i li va introduir dos dits a la vagina mentre, amb veu suggerent, li deia si "sentia alguna cosa". Quan la dona ja s'estava tornant a vestir, la va fer despullar de nou dient-li que li havia vist una taca al cul. La va fer col·locar en un angle de noranta graus mentre li tocava les natges i li va tornar a introduir els dits a la vagina. Al final, li va dir que no hi havia cap taca i que havia estat una "ombra de les cortines".

La seva versió, inversemblant

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona diu que és "absolutament inversemblant" i "orfe de qualsevol tipus de suport probatori" l'explicació que Josep Costa va intentar donar a les denúncies durant el judici. "S'ha intentat atribuir les denúncies a una espècie de trama o complot orquestrat per l'IAS degut a desavinences entre el processat i la gerència de l'hospital", recorda la sentència que conclou que no és creïble que "l'IAS ordís una trama, buscant cinc pacients visitades per doctor Costa disposades a denunciar uns fets gravíssims atribuint al processat falsament uns delictes".

El tribunal també creu que Josep Costa va triar les seves víctimes per intentar quedar impune perquè totes elles eren dones "amb certa vulnerabilitat" que podien no denunciar per por a que no les creguessin o per vergonya.

Josep Costa s'enfrontava inicialment a una pena de 21 anys de presó. Finalment, l'Audiència de Girona l'ha condemnat a 8 anys de presó i a pagar una multa de 19.440 euros. A més, l'inhabilita per exercir la medicina durant el temps de la condemna. En matèria de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar les víctimes amb 26.000 euros i no es podrà apropar a menys de 500 metres d'elles durant períodes d'entre 1 i 6 anys. La sentència no és ferma i es pot recórrer.