El debat sobre si el rei negre ha de ser pintat o negre de debò va arribar dilluns al ple de Girona. Després que l'oposició qüestionés que el rei Baltasar sigui una presona blanca pintada, l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), va explicar que es tracta d'una "tradició" de l'entitat organitzadora -els Manaies- que "treballen molt esforçadament, agrupant voluntaris de totes les tendències i sense ànim d'excloure ningú". Davant les crítiques que ha rebut la retransmissió de la Cavalcada per TV3 -per exemple, que van sortir més els seus personatges televisius que els membres de la cavalcada o que el discurs de l'alcalde no es va poder sentir-, Puigdemont va defensar la feina feta pels professionals de la televisió.

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, va ser categòric. En la seva opinió, s'ha de fer entendre als Manaies que seguir pintant el rei negre "no és una tradició, sinó una contradicció", i va indicar que haurien d'assumir "que els temps han canviat". L'alcalde va recordar que aquest debat surt periòdicament -tot i que aquest any ha estat especialment intens-, però va assegurar que l'esperit de la cavalcada és inclusiu i no té voluntat d'excloure ningú. Segons va subratllar, "la pedagogia tots l'hem fet, però per damunt de tot hi ha la tradició".

Pel que fa a les crítiques a la retransmissió que va fer TV3 de la cavalcada, Puigdemont va defensar que es tracta "d'una cavalcada que té moltes coses a ensenyar", i per això va considerar que "és una bona oportunitat". L'alcalde va indicar que es tracta de més d'una hora de retransmissió en directe, i malgrat admetre que ha erbut algunes queixes, va assegurar que "va ser una feina professional de TV3".