Artur Mas va inaugurar ahir la biblioteca més gran de Catalunya amb felicitacions i mostres d'agraïment a la "bona col·laboració institucional" que, segons ell, ha fet possible la creació a Girona d'aquest centre de la culura i la lectura "a benefici de l'interès comú".

L'Ajuntament de Girona va cedir fa uns anys el solar, aleshores valorat en 4 milions, el Ministeri de Cultura ha invertit més de 15 milions en la construcció de l'edifici "i nosaltres hi aportarem un milió anual per al funcionament", va dir Mas, que va assegurar que inaugurar aquesta biblioteca a Girona és "fer país", i va recordar que l'acte no deixa de ser la continuació de la Xarxa de Biblioteques impulsada fa cent anys per l'emprenedora i clarivident Mancomunitat de Catalunya.

Per la seva part, el secretari d'estat de Cultura, José María Lasalle, que va pronunciar el seu discurs en català, va afirmar que "en els moments de més violència com els que vivim", les biblioteques constitueixen un "dipòsit de bellesa i humanisme".

Lasalle va confessar que aquests dies ha estat llegint el llibre La finestra discreta, de l'escriptor gironí Antoni Puigverd, i en va llegir un parell de fragments de l'edició castellana.

Per la seva part, l'acalde de Girona, Carles Puigdemont, va retreure que la nova biblioteca és un equipament "massa llargament esperat" i va remarcar que porta un nom que els gironins s'estimen molt, el de Carles Rahola, l'escriptor afusellat el 1939.

Puigdemont va explicar que al mateix edifici hi ha quedat instal·lat el servei municipal de biblioteques de la ciutat de Girona, que treballarà des d'aquí per elaborar activitats conjuntes entre els diferents centres de lectura de la ciutat.

L'alcalde també va assegurar que les properes setmanes començarà el trasllat de la biblioteca Ernest Lluch cap a la Casa de Cultura, perquè el centre de la ciutat no perdi el servei de prèstec, i va dir que a l'espai lliure que queda davant la biblioteca Carles Rahola s'hi ha projectat un parc infantil.

Inauguració concorreguda

Unes 150 persones, entre autoritats i espontanis, no es van voler perdre's ahir al vespre la inauguració oficial de la nova Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona, que ja funciona des del passat 23 de desembre al faraònic nou edifici del carrer Emili Grahit.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el secretari d'estat de Cultura, José María Lasalle, van presidir l'acte oficial, abrigats per una abundant presència d'autoritats locals, entre elles alcaldes, regidors i representants d'institucions com la UdG, que es van barrejar amb una tumultuosa assistència de curiosos, amb predomini de senyores que immortalitzaven l'instant amb la càmera del mòbil.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el coordinador de l'obra per part del Ministeri de Foment, Amando Cuellas; l'arquitecte Mario Corea -orgullós que l'edifici hagi estat nominat als premis europeu d'arquitectura Mies van der Rohe-; el bisbe de Girona, Francesc Pardo i, per descomptat, l'alcalde, Carles Puigdemont, entre molts altres, van participar a la visita guiada que la directora de l'equipament, Lourdes Reyes, va oferir pels diferents espais de l'impressionant i immens edifici, per finalitzar amb uns parlaments a l'auditori del centre, que es va fer petit.