Fins a 1.683 multes ha imposat la Policia Municipal de Girona per incompliments de l'ordenança de civilitat durant el 2014. Això representa un 14,8 % més que durant el primer any -2013- de vigència de la normativa municipal quan els agents van arribar a posar fins a 1.466 multes. La majoria de denúncies són per actes de tinença o consum de drogues, amb un total de 593. Les segueixen el consum d'alcohol al carrer, amb 240 actes aixecades, i també destaca el nombre de denúncies relatives a a establiments d'oci, amb un total de 191; orinar a la via públic, amb 104, o 118 per aldarulls, entre altres. Aquestes són algunes de les dades que la Policia Municipal va facilitar durant la seva diada, que es va celebrar en un acte al Teatre Municipal.

El cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, va destacar el paper de l'ordenança de civilitat i va assegurar que s'ha convertit en un instrument que permet tenir una ciutat més "amable i segura" i que serveix per poder "lluitar contra qui malmet la convivència".

Pel que fa a sancions de trànsit, aquestes han baixat un 25% respecte al 2012. El regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, així ho va comunicar i és que l'any passat es van imposar 21.659 denúncies per infraccions de trànsit, fet que suposa una reducció d'un 12,40% respecte al 2013, quan n'hi va haver 24.724. Alcalà va ressaltar que quan van entrar al govern ja es va plantejar que el que volien prioritzar era la seguretat i no pas l'afany recaptatori i que això es podia veure amb les dades. Una mostra és que, segons va dir Alcalcà, des del l'any 2012 s'han reduït un 25% les sancions de trànsit i un 33% les retirades de grua.

El que s'ha estabilitzat és l'accidentalitat. Si el 2013 va haver-hi fins a 1.289 actuacions de la Policia Municipal en accidents, l'any passat, van ser-ne un total de 1.288. Amb tot, segons va dir el cap de la Policia Municipal, en aquest apartat cal incloure-hi dues víctimes mortals. Un vianant que va morir quan creuava l'avinguda de França al barri de Sant Ponç i un motorista que va morir després que un cotxe s'encastés contra ell quan el jove estava aturat en un semàfor a la carretera de Barcelona, a tocar l'estació de tren. Per evitar sobretot l'accidentalitat, els agents locals han fet fins a 4472 proves d'alcoholèmia en 295 controls; i han controlat 71.081 vehicles en 79 controls de velocitat, entre altres actuacions preventives.

34 agents agredits

El cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, també va destacar que pel que fa a l'àrea de personal hi ha hagut 67 agents que van patir lesions per accidents mentre treballaven i que 34 d'ells ho van ser per agressions estant de servei. La Policia Municpal compta amb una plantilla de 137 agents. Entre els episodis que es van recordar durant la diada hi ha quatre policies municipals que van resultar ferits quan treballaven en una manifestació de protesta perquè es volia expulsar un membre de la PAH de Girona d'Espanya.

Durant la Diada de la Policia Municipal es va guardar un minut de silenci pels morts ens atemptats de París, en els quals va perdre la vida un policia local de la ciutat. En el seu parlament, Josep Palouzié va destacar el paper dels agents i els va demanar més esforç aquest any. Per la seva banda, l'alcalde Carles Puigdemont va cloure la Diada i va recodar que si bé la delinqüència es va reduint hi ha d'altres fets que fa sentir la gent insegura. El batlle va dir amb la crisi hi ha molta gent que té por a perdre la casa i va instar a fer polítiques més socials.