"Viure, veure, sentir, tastar, olorar", amb aquestes paraules el president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras, va animar els gironins i els visitants a gaudir de la ciutat en el cap de setmana de Girona10, en què es podrà participar d'un ampli ventall d'activitats per als cinc sentits. Són tres dies on es podran veure tastes de les propostes "més significatives que esdevenen a Girona durant l'any per arribar a ser una ciutat 10". va exposar en l'acte inaugural de Girona10 precedit d'una batucada i d'un concert de rumba catalana amb el grup Calvari, a la plaça Calvet i Rubalcaba.

Mentrestant, l'alcalde, Carles Puigdemont, va assenyalar que s'obrien "les portes a l'inici de la temporada a la ciutat de Girona, tot i que a Girona hem aconseguit que no hi hagi cap moment sense temporada", i va afegir que "és el moment de la ciutat. És el moment perquè la gent de Girona obri les portes i el cor i ensenyi amb orgull la ciutat de Girona" a uns visitants que marxaran "amb cara de gratitud i de ganes de tornar ben aviat a la ciutat". "Una gent que està parlant d'anar a dormir a Girona. De menjar a Girona. Té Girona a la boca", va remarcar.

A banda de les nits d'hotel i dels menús de restaurant a deu euros fins diumenge, la ciutat acollirà un centenar activitats que seran un tastet del que es pot fer a Girona durant tot l'any.

Ventall d'activitats

Al llarg del matí d'avui, la zona exterior del Pavelló de Fontajau serà l'epicentre de les propostes esportives: des de marxa nòrdica fins a futbol americà, passant per una sessió de zumba i una matinal de ioga. També servirà d'escenari d'una ballada de sardanes i d'una actuació de cant coral o d'una exposició de cotxes de ral·li, entre altres. Es podrà participar de manera gratuïta a les activitats portant solidàriament un aliment per al Banc d'Aliments.

A la tarda, la zona principal d'activitats es desplaçarà fins al Mercat del Lleó. Allà hi tindran lloc els concerts de les Anxovetes, de Counting Off Group i de Sticky Fingers, a més dels tastets de fruita de Mercagirona, una sessió de lindy hop o una desfilada que servirà de mostra de la Setmana de la Moda. La jornada es tancarà amb els populars tastets gastronòmics i de gintònics al Mercat del Lleó i amb un mapping a la façana de l'Ajuntament de Girona.

L'Auditori de Girona i el Teatre Municipal també s'han afegit, un any més, al Girona10 amb la programació de les actuacions musicals de Smoumolnö i CaboSanRoque, per una banda, i la representació teatral de La extraña pareja, per l'altra. A més, també es vendran entrades a 10 euros per a determinats espectacles de la nova temporada. També es podran comprar entrades a preus especials per als festivals Black Music Festival i Strenes.

Durant tot el cap de setmana, a més, els museus i monuments de la ciutat (Museu d'Història dels Jueus, Museu d'Història de Girona, Museu del Cinema, Museu d'Art de Girona, Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, Catedral de Girona, Basílica de Sant Feliu, Banys Àrabs i refugi antiaeri del Jardí de la Infància) obriran les seves portes per als visitants de Girona. També es faran visites guiades gratuïtes a la Casa Masó, amb reserva prèvia, i s'obriran els espais expositius Bòlit-LaRambla i Bòlit-Sant Nicolau, fins a les dotze de la nit.

Un dels grans atractius d'aquest any és poder visitar la Catedral a les fosques. Ahir hi va haver una primera sessió amb grups reduïts que van poder gaudir de les explicacions dels guies de l'associació de Girona que van crear un relat basat en el foc. Al tresor es va poder contemplar el beatus i el Tapís de la creació, i al Claustre es van explicar diferents elements que hi ha a les columnes, amb les estrelles com el privilegiat. En arribar a la Nau, va notar-se la foscor més absoluta, només apaivagada per les espelmes disposades estratègicament. Es van poder veure dues marques misterioses a terra que podrien estar vinculades amb els solsticis, el ciri pasqual, es va poder entrar al presbiteri i també observar de prop un vitrall del segle XIV que normalment roman resguardat en un magatzem. La cloenda va permetre retornar al Claustre on es va encendre una foguera al profund pou central.