Aquest dijous s'ha celebrat la primera jornada del procés participatiu del Pla especial de la Devesa, conscients com som el govern municipal que aquest projecte no assoliria els seus objectius sense la màxima participació ciutadana. És un compromís adquirit durant la campanya electoral i, com hem anat fent al llarg d'aquests gairebé ja quatre anys de legislatura, es materialitzarà en el termini que havíem previst.

Què volem fer amb la Devesa? Com volem que sigui? Quina relació hi volem tenir? Tenim la necessitat urgent d'ordenar urbanísticament un espai clau, des del punt de vista patrimonial, cultural i natural, que ha estat víctima de la deixadesa i que ha anat evolucionant en funció dels usos que a cada moment se li han volgut donar, més que no pas a partir d'un projecte de futur. I és aquí on rau el canvi del nostre govern; els usos no poden condicionar la voluntat de parc que volem, en tot cas l'han de complementar. Des del govern volem que aquest espai que conforma la Devesa s'integri als rius i a la ciutat, que reforci el seu valor patrimonial i social com a lloc de trobada de la gent. Volem que els gironins i les gironines vegin i visquin la Devesa com un espai agradable, que se'l facin seu, que sigui una opció més per als seus moments d'oci, perquè realment aquest magnífic parc que tenim pot oferir un munt de possibilitats si les sabem aplicar amb seny, amb criteri i en el context d'un projecte de futur.

Hi hem estat treballant dos anys. No és una feina fàcil i encara queda molt per fer. El darrer pla és del segle XIX, i malgrat la degradació que ha patit, a la Devesa mai se l'ha mirada amb amor i s'ha acabat convertint en un calaix de sastre, sense ordre ni concert. Aquell anar fent i qui dia passa any empeny. Per a l'anterior equip de govern -tripartit liderat pel PSC-, la proposta estrella per a la Devesa era fer-hi un pavelló. Nosaltres ens hi vam oposar frontalment, vam aturar aquell absurd projecte i ara presentem davant dels ciutadans un projecte obert, sense judicis preconcebuts i on la visió i opinió dels ciutadans serà cabdal per definir el que acabarà sent.

Encetem aquest procés participatiu amb unes quantes idees ben clares. Entre elles, l'eliminació del talús que durant molts i molts anys ens ha impossibilitat la relació amb el riu i amb els barris que creixen a l'altra banda. El projecte pensat comporta desmuntar el mur existent i substituir-lo per un sistema de monticles integrats amb la llera del riu que pujaran suaument, tot ampliant el bosc de ribera fins a aconseguir la cota de protecció de l'actual mur perimetral.

També tenim clara la correcta gestió forestal: haurem de tallar arbres per garantir la vitalitat de l'arbrat existent, per garantir la seguretat dels visitants del Parc, per posar en valor el parc històric seguint el projecte original de Parc de l'arquitecte Martí Sureda i per connectar el parc amb el riu.

Però no està tot dit. Ha començat un procés de participació ciutadana, un més dins del nou canvi en la manera de governar que ha experimentat Girona en els darrers quatre anys, on el nou govern ha posat l'accent en la transparència i la participació ciutadana en decisions cabdals per a la ciutat. Estem convençuts que ara sí acabarem definint i construint el parc que es mereix la Devesa. Perquè ara depèn de tots i cadascun de nosaltres.