El govern de Salt ha decidit delimitar les parades informatives d'entitats i partits polítics al carrer, de manera que només es podran instal·lar al mercat dels divendres a la Maçana i sempre que ho hagin sol·licitat prèviament. Fora de les tres campanyes electorals que hi ha previstes per aquest any, no es concediran autoritzacions per instal·lar-se enlloc més. La decisió ha indignat partits com ERC i PSC, que s'han queixat d'un tracte que consideren injust.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), ha fet arribar a la resta de partits una circular on explica que ha decidit regular la instal·lació de paradetes perquè durant els darrers mesos s'han rebut nombroses sol·licituds per instal·lar-ne tant a mercats ambulants com a altres espais públics. "Com que aquest any hi ha prevista la celebració de tres convocatòries electorals, s'ha considerat ordenar aquest tipus d'autoritzacions per tal que no alterin el funcionament principal dels mercats", assenyala Torramadé.

Per això, el govern local ha establert que fora de les campanyes electorals només es permetrà l'ocupació de l'espai públic al mercat dels divendres a la Rambla Maçana, sempre que els partits i entitats de caire polític que hi estiguin interessades ho hagin sol·licitat. Segons el document, l'assentador col·locarà els autoritzats en un espai adient amb igualtat de superfície i per ordre d'arribada. Fora de les campanyes, no es concediran autoritzacions en altres indrets de la via pública.

La decisió ha indignat la resta de partits. "No entenem el perquè de la prohibició, ens sembla que atempta directament contra un dels principis bàsics de la democràcia: la llibertat d'expressió", assenyala el candidat d'ERC, Jordi Viñas. Segons recorda, els republicans van organitzar al desembre i gener diverses parades informatives dins la campanya Donar orella, en què donaven a conèixer les seves propostes i escoltaven les idees dels veïns. "No hem molestat a ningú i no s'ha rebut cap queixa. Al contrari, creiem que ha estat una experiència positiva i hem pogut veure en primera persona que la ciutadania saltenca té ganes d'opinar, dir la seva i ser escoltada", assenyala Viñas.

Per aquest motiu, el republicà acusa CiU d'"interpretar el poder com un objectiu en benefici propi, limitant les llibertats dels altres i buscant impedir l'expressió dels saltencs". Tot i això, adverteix que el fet que no els deixin instal·lar parades informatives "no ens impedirà de cap manera seguir parlant amb la gent perquè ens doni les seves interessants opinions".

Per la seva banda, la portaveu i candidata del PSC, Iolanda Pineda, també ha mostrat la seva indignació, tot qualificant d'"antidemocràtic" que CiU, "de manera encoberta", estigui "pohibint" que partits polítics i entitats s'expressin a la via pública. Segons denuncia, fins al 27 de gener, el govern no contestava les sol·licituds per poder posar parades als mercats setmanals o al carrer. "En canvi, no ha tingut cap mania per perutilitzar la institució per tal de fer un butlletí de propaganda de l'alcalde o bé una campanya publicitària a quatre mesos d'unes eleccions", indica.