05 de febrer de 2015
05.02.2015

El Fiporc de Riudellots estrena el Porkanit

La segona edició de la mostra dedicada al porc i la indústria càrnia amplia la programació amb un festival nocturn

05.02.2015 | 20:13

El municipi de Riudellots de la Selva, a la comarca de la Selva, acull des d'aquest divendres i fins el proper diumenge dia 8 de febrer, la segona edició de Fiporc, una mostra dedicada al porc i la indústria càrnia, el motor principal de l'economia d'aquest poble. Enguany, la fira ha ampliat programació creant el Porkanit, un petit festival nocturn que comptarà amb actuacions de grups com Hotel Cochambre o Animal DJ. A més, durant aquests dies, els visitants podran degustar diversos productes creats amb carn de porc, veure les representacions del procés de matança d'aquest animal que es fan a la vila o escoltar les ponències de reconeguts experts que analitzaran el sector porcí.

Riudellots de la Selva, poble que es troba dins de la comarca de la Selva, és el segon municipi de tot Europa per on passen més porcs al dia. Diàriament, 22.000 porcs arriben a la vila per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris. Per això, aquest animal - i per extensió la indústria càrnia- és el motor principal de l'economia de la vila. L'any passat, el consistori va decidir engegar una mostra on el porc fos el protagonista. Una mostra que va rebre una bona acollida i que enguany arriba a la seva segona edició.

La mostra es celebrarà des d'aquest divendres 6 de febrer fins al 8 de febrer al nucli del municipi. A través de diversos espais de la vila, els visitants podran conèixer tot el cicle de vida del bestiar porcí i degustar els productes que poden crear-se gràcies a la seva carn fins i tot pernil cuit a la brasa, una de les novetats d'aquesta segona edició. A més, la fira compta amb una exposició teòrica i audiovisual del cicle de via del porc i també disposa d'un espai pels més petits on podran aprendre a fer hamburgueses amb les seves pròpies mans, dibuixar un porquet sobre un globus, fer un passeig amb poni pel municipi, participar en un concurs de munyir vaques de plàstic a mà o gaudir de diversos espectacles.

La mostra es manté fidel als seus orígens i continua volent apropar els ciutadans a les tradicions catalanes, com pot ser la matança del porc. Per això més d'un centenar de veïns del municipi escenificaran durant tot el cap de setmana el procés d'embotir botifarres, elaborar greixons, curar un llom, un pernil, especejar un porc sencer o com es fa la coneguda carn de perol. Totes aquestes representacions seran conduïdes pel cuiner Pep Nogué.

A més, els visitants també podran gaudir duna àrea de tast on podran provar greixons, embotits, carn de porc cuita a la brasa, diferents mels, croquetes amb carn de porc, raviolis farcits amb la carn d'aquest animal i d'altres elements. Concretament en aquest espai es podrà tastar la coca guanyadora del primer concurs popular de coca de greixons que s'ha realitzat al poble i que fa aconseguir l'àvia Neus.

Una aplicació pel mòbil i el Porkanit, novetats d'enguany

Paral·lelament, la mostra també compta amb una exposició fotogràfica d'antigues eines i utensilis emprats durant la matança i s'exposaran tractors i cotxes antics. Com a novetat, enguany la fira ha decidit ampliar la seva programació creant el Porkanit que es realitzarà la nit de dissabte i que comptarà amb les actuacions de grups com Hotel Cochambre, Animal DJ, un concurs de disfresses de porc o el Show Porkanit, per només cinc euros amb consumició inclosa.

D'altra banda, l'organització de la fira ha creat una aplicació per a mòbils que permetrà tenir tota la informació de la mostra a només un clic. A més, sis restaurants del municipi s'han sumat a la iniciativa i oferiran plats i menús especials inspirats en el porc.
Finalment, la mostra també dedicarà una jornada als professionals del sector porcí. Durant aquest divendres, el FoodLab de Riudellots de la Selva acollirà les ponències de reconeguts experts com la responsable de la Comissió Tecnicocientífica de la Fundació Agroterritori, Anna Roca, que explicarà les dinàmiques socioterritorials al voltant de l'ocupació real del a cadena agroalimentària d'aquest sector o la investigadora del programa de Qualitat de Producte del centre IRTA de Monells i assessora del Ministeri d'Agricultura sobre la classificació dels canals porcins, Marina Gispert, que parlarà sobre els factors que afecten la qualitat de la carn, abans del sacrifici.

El veterinari i director d'I+D+I d'Inti Veterinaris, Marco A. Jacho, serà l'encarregat de clausurar la jornada professional amb una ponències sobre les conseqüències dle benestar animal en granges de porcs. La mostra, impulsada i organitzada des del consistori de Riudellots de la Selva, compta amb el suport d'Incatis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema