Gustavo Buesa és un dels personatges que apareix a la llista Falciani, amb un compte de 2,9 milions de dòlars. Aquest empresari ha estat investigat pel cas Crespo, ja que l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo li va concedir la recollida d'escombraries de la localitat a la seva empresa GBI per un total de 79 milions.

Un informe de l'agència tributària indica que l'empresa finançava el partit i a canvi obtenia adjudicacions com la planta de triatge de residus. Aquest contracte es va adjudicar abans de les eleccions municipals, quan CiU tenia majoria absoluta.

Aquest informe sobre el cas Jordi Pujol Ferrussola sembla que també ha servit per confirmar les sospites que en el seu dia van mostrar el PP i el Millor de Lloret respecte possibles irregularitats en l'adjudicació del contracte de recollida de brossa a l'empresa GBI Serveis SA l'any 2011.

En una informació publicada a El País se citava les conclusions d'aquest informe indicant que el propietari de GBI, Gustavo Buesa Ibáñez, aconseguia contractes de l'Ajuntament de Lloret de Mar a canvi de finançar tres fundacions vinculades a CiU. Concretament, 550.000 euros entre 2007 i 2010.

El contracte que està en el punt de mira de l'Agència Tributària i també de la Guàrdia Civil és el de la recollida d'escombraries que es va adjudicar just abans de les eleccions municipals de 2011 redactant un plec de condicions "acord amb les conveniències de l'empresa GBI Servesi limitant-se a 40 dies el termini de presentació de licitacions i no es va complir amb el requisit de publicar el plec de condicions en el Diari Oficial de la Unió Europea".

Les conclusions d'aquest informe de l'Agència Tributària també indiquen que el segon tinent d'alcalde, Ignasi Riera (CiU), rebria ingressos d'asseguradores amb les que contractava el grup GBI i tenia una gran càrrega finançera -450.000 euros- en relació amb els ingressos que declara. També en aquest punt de l'informe esmenta que Jordi Pujol Ferrussola va obtenir una plusvàlua de 16 milions d'euros després de vendre a FCC una empresa en la que participava juntament amb Buesa.

També és cert que tres anys abans que GBI aconseguís al recollida d'escombraries s'havia adjudicat un contracte municipal per al centre de tractament de residus de Lloret per 29,3 milions d'euros, malgrat l'empresa contra la qual competia tenia més experiència i presentava una oferta més barata.

Les reaccions a aquest informe d'Hisenda no s'han fet esperar. L'advocat de l'empresari, Carles Monguilod, manifesta que no té constància de l'existència d'aquest document perquè en el cas que instrueix a l'Audiència Nacional sobre la fortuna en paradisos fiscals del clan Pujol no hi figura i ni tan sols es va interrogar el seu client per aquest cas quan va haver d'anar a declarar com a imputat el passat novembre.

El regidor de Lloret, Ignasi Riera, va desmentir qualsevol irregularitat admetent que ell es dedica al negoci de les assegurançes des de fa 43 anys i "tot el que pago ho faig amb ingressos declarats". "Tots els pagament que jo he fet de les meves despeses personals ha sigut amb recursos propis guanyats amb la meva feina, ja sigui pel negoci o de regidor", va reblar.

L'oposició

L'adjudicació del contracte de recollida d'escombraries es va fer just abans de les eleccions municipals de 2011, quan CiU tenia majoria absoluta a l'Ajuntament de Lloret que aleshores presidia l'actual diputat al Parlament de Catalunya, Xavier Crespo.

ERC i ICV van qüestionar la idoneïtat d'elaborar aquest contracte a correcuita quan es podia prorrogar el servei i deixar que el nou equip de govern que es constituís després de les eleccions s'encarregués d'aquest assumpte, tenint en compte que es tractava d'un contracte de 80 milions d'euros.

L'ombra de la sospita no ha deixat de planar sobre aquest assumpte i tant el Millor com el PP, en una moció presentada el passat setembre, van reclamar que es fiscalitzés GBI per tal que es garantís que estava complint les condicions de l'adjudicació però ERC, ICV i CiU van subscriure una moció diferent que segons el líder d'El Millor, Marc Fuertes, pretenia evitar "que es fes un control estricte d'aquesta concessió perquè no volien que una persona aliena i imparcial s'encarregués d'aquesta tasca", entre altres coses perquè "GBI és el principal finançador de les campanyes de CiU a Lloret".