La unanimitat al ple en l'aprovació de l'expedient de contractació dels serveis de manteniment i neteja de diferents sectors de la ciutat de Girona pot topar amb problemes jurídics. El contracte preveu un preu de sortida de la licitació per un global de 586.368 euros, per dos anys, que es divideixen en sis lots i s'ha reservat per a centre especials de treball gironins, amb un seguit de criteris que han portat l'interventor i la secretària a emetre dos informes contraris.

Entre els arguments esgrimits en aquests informes hi ha el qüestionament d'alguns criteris inclosos en el contracte sobre aspectes territorials que podrien no complir les normatives de contractació. Entre aquests hi ha, per exemple, la necessitat de disposar d'un registre oficial d'un servei de teràpia ocupacional i d'un servei prelaboral per a persones amb malaltia mental, situats a menys de deu quilòmetres del lloc d'execució del contracte. També que en el moment d'inici i durant la prestació del servei caldrà disposar de registre oficial de llar-residència i/o pisos tutelats a menys de deu quilòmetres de Girona.

Altres criteris que es tindran a l'hora d'adjudicar es refereixen a un seguit de percentatge molt concrets. Per exemple, la valoració del nombre com més elevat millor de persones amb discapacitat física amb reconeixement de grau igual o superior al 65% o amb discapacitat intel·lectual, mental o paràlisis cerebral amb un reconeixement de grau igual o superior al 33%, contractades al respectiu centre que superi el requisit mínim del 51% del total de la plantilla contractada de persones amb discapacitat per aquest contracte.

A més, el concurs demana que s'acrediti a l'inici de l'execució del contracte que es disposi d'equips tècnics propis o bé en col·laboració amb altres entitats sense ànims de lucre, per tal de desenvolupar processos d'inserció laboral, prioritzant el treball en xarxa amb agents locals

L'alcalde, Carles Puigdemont, és concient que existeixen aquests dos informes contraris però va lloar que tot plegat ha servit per tenir el suport de tots els grups i regidors del ple. L'oposició, de fet, va aplaudir que, per primer cop s'hagi fet el plec de condicions d'acord amb el protocol de contractació responsable aprovat per l'Ajuntament. D'aquest manera, el contracte està dirigit exclusivament a centres de treball especial. De fet, els grups de l'oposició van recordar el polèmic concurs de les zones blaves. Fins fa un any, l'estacionament de pagament estava gestionat Giropark, una empresa vinculada a Mifas, però que després del concurs va passar a mans de Setex Aparki, de Madrid.

Els sis lots que s'han d'adjudicar han de servir per al manteniment de els rius i rieres, els boscos municipals, les hortes de Santa Eugènia, els itineraris naturals, el marge esquerre del Ter (Sant Ponç, Pont Major, Montjuïc, Sant Daniel), i el sector Est i Vista Alegre. A més a més, d'aquestes sis zones, també es preveu fer un altre concurs per altres tres zones de la ciutat, per 338.000 euros, sense IVA. Seran l'Eixample Sud, el sector Sud i la zona de Montilivi i no estarà reservat exclusivament a centres especials. Per a Fontajau i la Devesa hi ha contractes en vigor.