Els Bombers de Girona s'han sumat als de Figueres i també reclamen un parc nou perquè l'actual és "deplorable" i acumula un rosari de mancances. En un manifest, critiquen que la instal·lació té degoters, que la cuina és "insalubre", que la cotxera està plena d'andròmines i amb "portes precintades", que el gimnàs és "impracticable", que la coberta té forats o que hi ha material "imprescindible" que no es reposa (com els extintors d'escuma). Asseguren que el parc pateix "una deixadesa i despreocupació acumulada" per part del Govern i que l'única obra que hi ha fet en 30 anys ha estat "la remodelació del lavabo". També critiquen que porten anys vivint "promeses incomplertes" que acaben en "no res".

"Els Bombers de Girona volem UN PARC NOU, com se'ns va prometre el 2007 i no ha arribat mai; un parc de Bombers com qualsevol altre de Catalunya, amb unes instal·lacions dignes". Aquest és un fragment del manifest que ha signat l'assemblea de Bombers del parc de Girona per criticar l'estat "deplorable" en què es troba la instal·lació.

L'escrit assegura que l'equipament, "mai acabat", pateix des de fa molts anys "una deixadesa i despreocupació acumulada". Els Bombers critiquen que el parc, situat a la zona del Mas Xirgu, ha patit "un envelliment general de les instal·lacions sense una inversió paral·lela de remodelació i actualització".

De fet, el manifest recull que "a excepció de la remodelació del lavabo, en 30 anys els únics canvis que s'han fet al parc han estat gràcies als mateixos Bombers". I hi afegeix: "Ens crèiem que érem part de l'administració, on els treballadors fan la feina al lloc de treball assignat, però a Girona perduren les èpoques on els mateixos Bombers s'han de construir el parc per poder-hi treballar".

A partir d'aquí, l'escrit recull, una per una, totes les mancances que té el parc de Girona. Els Bombers critiquen que la cuina és "insalubre i inadequada", el gimnàs "impracticable", els tancaments "no tanquen", les persianes estan trencades, el vestuari és "petit i amb taquilles velles", el parc no té taller, la cotxera està "plena d'andròmines" i té la coberta plena "de forats i degoters", hi ha portes "precintades per seguretat", no hi ha aula de parc, el pati de pràctiques "no està delimitat i està ple de cotxes i remolcs" i que "falta llum a la torre de pràctiques".

A més, l'assemblea de Bombers també critica que, a banda d'aquestes deficiències, també han de suportar que hi hagi "material imprescindible" que no es reposa (càmera tèrmica, explosímetre, pistons d'excarceració, extintors d'escuma o vehicle de transport de personal). I que hi hagi material que és al parc des de fa 20 anys, "i que encara no s'entén com aguanta".

"Caramel a la boca sense assaborir"

El manifest també recorda com els Bombers de Girona han hagut de patir tot de "promeses incomplertes" sobre un nou parc. "En els darrers quatre anys ens ha passat per davant un projecte aprovat i pagat, però fallit, de remodelació integral del parc, un projecte de construcció de parc nou a Fornells que tampoc va arribar a executar-se, i múltiples intents d'ampliació de les dependències del parc als serveis ocupats fins ara per tècnics i administratius", diu l'escrit.

"Qualsevol esperança de millora que hem tingut els usuaris del parc ha estat un caramel a la boca que mai hem pogut assaborir", recull el manifest. Per tot plegat, els Bombers de Girona asseguren que la situació és "insostenible" i que no toleraran "cap més desdeny" per deixar de ser "la darrera misèria de la Regió d'Emergències i el parc que s'ho empassa tot".

Sense espai i mancances de personal

Els Bombers de Girona també asseguren que el parc pateix mancances de personal. "Gairebé sempre està just sota mínims, i això vol dir que només sis Bombers són els que protegeixen una àrea amb 160.000 habitants i uns 2.000 serveis anuals", diu l'assemblea. Els Bombers asseguren que aquests efectius són "insuficients per actuacions com ara un foc d'interiors, sense parlar de la simultaneïtat de serveis on els reforços arriben de vint minuts lluny".

A tot plegat, a més, s'hi han de sumar problemes d'espai. El parc de Girona té una plantilla estable d'una seixantena d'efectius (37 Bombers, el cap de parc, 10 GRAF, sis de segona activitat i un ajudant de Delta 0). Durant la campanya d'estiu, la plantilla augmenta amb sis forestals i sis efectius de trànsit (als quals també s'hi poden sumar la columna mòbil i els helicòpters amb el seu personal corresponent).

"No cal oblidar també que dins el mateix recinte, a més, hi ha el control central de la Regió amb 40 treballadors més", diu l'assemblea de Bombers. Tot i que el control es preveia traslladar a la seu de la Delegació del Govern, al Santa Caterina, al final només s'hi han desplaçat els tècnics i administratius (que treballaven a la primera planta del parc de Girona).

Els Bombers, però, diuen que l'espai que s'ha guanyat és molt poc i que, a més, no hagin pogut decidir com redistribuir-lo. "És una llàstima que la Regió d'Emergències no hagi mostrat voluntat de poder repensar el parc amb els Bombers, parlar-ne, encara que sigui per reubicar la poca misèria que hi queda", diu el manifest. I concreta: "És un menyspreu cap a nosaltres que, de l'ampliació d'espai per la marxa d'administratius i tècnics, només n'hagi quedat, per als Bombers, una habitació d'estudi".

Per això, l'escrit ja adverteix que l'assemblea de Bombers del parc no permetrà aquesta situació. "Per això hem decidit que la distribució de les estances del parc serà la que la mateixa assemblea de Bombers del parc de Girona decideixi, i no permetrem, per davant de tot, que s'instal·lin dins del parc més dependències que es puguin fer servir com a espais de Regió", recull el manifest.

Interior hi farà obres

La Generalitat no preveu aixecar de moment cap parc nou per als Bombers de Girona, perquè la situació pressupostària no ho permet, però Interior sí que ha planificat obres per arranjar les deficiències a l'actual. El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, explica que ahir mateix es va signar l'acta de replanteig per remodelar la coberta de la cotxera, cosa que permetrà acabar amb els forats i els degoters (i de retruc, millorar la situació al sostre dels magatzems i al gimnàs).

De cara al 2016, el Departament d'Interior ja ha previst remodelar la cuina i també canviar els tancaments del parc de Girona. El delegat assegura que, durant aquest temps, "no hem parat de fer petites millores i intentar guanyar espai perquè els Bombers hi estiguin millor".

Pel què fa a les queixes per manca de personal, Ballesta recorda que el pressupost que s'ha portat al Parlament ja preveu, després de tres anys sense poder fer-ho, obrir una nova convocatòria de places. A més, el delegat d'Interior també precisa que els parcs funcionen en xarxa i, que davant d'un sinistre, s'activen efectius de la rodalia, com ara "de Cassà de la Selva, Santa Coloma de Farners o la Pera" per donar suport.