El grup Sant Daniel és un petit barri situat al sector Est de Girona, un grup de blocs construïts a principis dels anys 70 on viuen, majoritàriament, antics immigrants andalusos i les seves famílies. Una zona molt tranquil·la, segons els veïns... fins fa poc. Segons es queixen, l'ocupació de pisos ha crescut de forma preocupant en els darrers temps, sobretot després que l'Ajuntament i la policia hagin extremat la vigilància a la veïna Font de la Pólvora. Això ha fet, indiquen, que molts ocupes hagin anat a instal·lar-se al grup Sant Daniel perquè hi ha menys control policial, i que ara es trobin amb problemes d'incivisme, robatoris, brutícia i amenaces per culpa d'aquests nous "veïns", que a més sovint s'"enganxen" a la xarxa de llum i aigua sense pagar. Per això, demanen al consistori que tapiï els pisos buits -molts dels quals estan en mans de bancs- perquè no puguin ser ocupats i que s'augmenti la seguretat a la zona.

Segons explica Carmen Matril, membre de l'associació de veïns, part d'aquests pisos buits que ara estan ocupats eren de veïns de tota la vida, molts dels quals havien heretat l'immoble dels seus pares però que en un moment determinat no el van poder pagar i per això van ser desnonats. En altres casos, es tracta de gent que ha marxat del barri per traslladar-se a alguna altra zona de la ciutat amb més serveis i deixa el pis buit a l'espera de vendre'l. En tot cas, en la majoria d'ocasions el resultat és el mateix: el pis va parar en mans d'un banc o immobiliària, que l'anuncia al web com a disponible per vendre o llogar i dóna pistes sobre quins pisos estan buits. Llavors, denuncia Matril, aquests es presenten a l'edifici, diuen que han llogat l'immoble i demanen a algun veí la clau de l'escala, tot al·legant que el banc no els l'ha donada. A partir d'aquí entren al pis i, com que saben que el banc difícilment els farà fora -sobretot si s'hi instal·len amb criatures-, ja és molt difícil que en tornin a sortir.

Per als veïns, no tots els ocupes són iguals. "N'hi ha que vénen perquè s'han quedat sense casa, sense feina... en aquests casos sol ser gent que no porta problemes i que a nosaltres no ens fa res que hi siguin", explica Matril. En aquesta categoria hi ha, per exemple, moltes persones immigrades. En canvi, els que sí que els molesten són un altre tipus d'ocupes: els que no paguen ni llum ni aigua, fan soroll, són incívics, ho embruten tot i, a sobre, amenacen a qui gosa dir-los alguna cosa. Molts d'ells vénen de Font de la Pólvora, tot i que també n'hi ha de procedents d'altres zones de la ciutat.

Per això, els habitants de la zona lamenten que, amb la seva arribada, s'hagi acabat la tranquil·litat al barri. "Cada cop es registren més robatoris i baralles, ja que es fiquen amb la gent i entren a les altres cases", indica Matril. De fet, fins i tot els van entar a robar al local social. "Es van endur cadires, taules, ordinadors i fins i tot les màquines de cosir que teníem per a un curs", lamenta.

Augmentar la vigilància

Per això, des de l'associació de veïns demanen a l'Ajuntament que impedeixi l'entrada als pisos buits, tal com s'ha fet al barri de Santa Eugènia, i que els augmenti la vigilància. "La policia ja passa, però ho fa en unes hores molt concretes del dia i nosaltres necessitaríem que vinguessin sobretot a la nit, que és quan es produeix el major nombre d'actes vandàlics", explica Matril. Per això, aprofitant els pressupostos participats d'aquest any, volen demanar que se'ls instal·lin càmeres de vigilància.

Més neteja i contenidors

Malgrat que la seguretat i els pisos ocupats són la seva principal preocupació, des del grup Sant Daniel tenen altres reivindicacions. Una d'elles és la neteja, que segons asseguren és clarament insuficient, ja que els operaris se centren en altres barris del sector Est. Pel que fa als contenidors, Matril es mostra satisfeta que properament se'ls instal·laran els de recollida selectiva que hi ha a la resta de la ciutat, malgrat que inicialment els havien dit que no seria possible perquè els camions no passaven pel carrer.

I aquest és, precisament, un dels arguments que els ha donat l'Ajuntament per no fer-los arribar l'autobús, una reivindicació història tenint en compte que bona part dels residents al grup Sant Daniel són d'edat avançada. Malgrat que els veïns demanaven que se'ls posés almenys un microbús, l'Ajuntament ja ha anunciat que farà un ascensor per poder arribar fins a la zona més elevada del barri, de manera que els veïns puguin arribar-hi sense problemes.