Material obsolet, presència de rates, goteres a les cotxeres, portes precintades per seguretat, insalubritat a la cuina, falta d'espai. Aquestes són algunes de les denúncies que van fer públiques els bombers del parc de Girona, tips del mal estat d'unes instal·lacions de fa 30 anys. Denuncien "deixadesa crònica" del Departament d'Interior en el parc i una mostra d'això és que en aquest temps només s'han reformat els lavabos i d'això fa tres anys, remarquen.

Els portaveus dels Bombers del parc de la ciutat de Girona ahir van explicar que tenen problemes des de fa molts anys i segons Enric Soy, això es deu a "les promeses que s'han incomplert, l'excusa per no haver fet cap tipus de reforma al parc i hem arribat a una situació que creiem que és bastant insostenible". En només quatre anys, els efectius d'extinció d'incendis d'aquest parc van tenir sobre la taula dos projectes. Un el 2007 que preveia una ampliació del parc de Mas Xirgu però que finalment, no es va materialitzar tot i haver-se adjudicat la redacció del projecte. Al cap de quatre anys, se'ls en va presentar un altre per anar a Fornells de la Selva. L'Ajuntament va cedir els terrenys i es preveien construir dos edificis, un per la Regió d'Emergències i un altre pel propi parc de Bombers. Es va aturar per la crisi.

Aquestes promeses "incomplertes" són el que al parer dels Bombers han portat a situacions i mancances com les que relatava un altre dels portaveus, Xavier Vilardell. "Tenim material que ens l'hem hagut de fer nosaltres perquè és impossible que la casa ens el pugui servir. Hi ha material d'excarceració que fa més de 20 anys que està en servei i que ja no dóna les prestacions que haurien de tenir i estem parlant d'atenció primària en accidents de trànsit"

A les instal·lacions de Mas Gri de Girona hi treballen unes 55 persones, entre Bombers, GRAF i personal de segona activitat. Segons Soy, al parc no només hi ha problemes de degotejos com ara, que se'ls omple el gimnnàs d'aigua sinó que el vestuari que tenen no està "dimensionat pel nombre de bombers que fem ús de les instal·lacions". També tenen problemes de salubritat, hi ha presència de rates i, fins i tot, la cuina no compleix les condicions sanitàries.

Amb tot, però, com va recordar Vilardell, el que denuncien no només fa referència a l'estat de les instal·lacions "sinó que a més la manca de personal i material es fa palès. Arriba un punt que aquí perilla la seguretat del bomber i del ciutadà, que és a qui nosaltres atenem".

Falta de personal

Asseguren que hi ha manca de personal per un parc que atén uns 2.000 serveis anuals i per una població de 160.000 habitants. Aquest any al parc de Girona hi haurà tres jubilacions. Vilardell va ressaltar que el nombre mínim de Bombers que hi ha al parc és de sis i que de vegades, fins i tot, n'han estat menys. Això provoca, diuen els treballadors, que quan hi ha alguna sortida necessiten el reforç d'altres parcs de la zona, com el Cassà de la Selva, però "que es troba a 20 minuts". Amb tot, però, temen que la manca d'efectius pugui provocar problemes quan hi hagi emergències de forma simultània. I expliquen que tenir parcs a prop com Cassà o Santa Coloma no significa una resposta tan ràpida perquè els primers minuts d'una emergència són els més importats, van remarcar.

El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, per la seva banda assegura que entén els Bombers i va manifestar que a mesura que hi ha pressupost es van fent actuacions al parc de Girona. Va afirmar que "no hi ha una deixadesa" d'Interior i va recordar que se'ls van arreglar els lavabos. Ballesta també va explicar que amb el trasllat de la Regió a la seu de la Generalitat, els Bombers han guanyat espais, com l'aula de formació que no tenien i més lloc al pis de dalt. Pel que fa a un nou parc, Ballesta diu que no se'n faran i que al seu parer el de Figueres és més prioritari. Finalment, va destacar, es faran oposicions quan s'aprovi el pressupost.