L´Ajuntament de Girona no ha culminat encara la compra del fons del crític d´art Rafael Santos Torroella, però sí que té molt avançat el projecte museològic, museogràfic i de gestió del futur Museu d´Art Contemporani de la Casa Pastors, on s´haurà d´exhibir. L´alcalde, Carles Puigdemont (CiU), explica que estan molt a prop de tancar l´acord definitiu a tres bandes amb els hereus de Santos Torroella i la Generalitat, però subratlla que el fet que no s´hagi signat encara no ha estat impediment per treballar en el projecte museogràfic, per tal que, un cop adquirida la col·lecció, el futur museu prengui forma el més aviat possible. L´Ajuntament confia que pugui ser realitat en un termini de quatre o cinc anys.

El passat 14 de febrer va fer un any que el ple de l´Ajuntament de Girona va aprovar -amb el vot de qualitat de l´alcalde- la compra del fons d´art de Santos Torroella, que inclou, entre altres, peces de Miró, Dalí i Picasso. Al llarg d´aquests dotze mesos han trascendit pocs detalls sobre els avenços que s´han fet, però l´Ajuntament assegura que no s´ha quedat amb els braços creuats. Malgrat que la compra no s´ha tancat del tot perquè s´estan acordant els últims serrells de l´acord, de moment el consistori ja té la primera versió del projecte museogràfic, museològic i de gestió, que, tal i com es va anunciar el passat mes de juny, ha anat a càrrec de l´historiador de l´art Jordi Falgàs.

Aquest primer esborray del projecte, que ja està a mans de l´Ajuntament, indica, entre altres, quines són les aliances estratègiques que ha establir el museu amb altres museus -com per exemple el MNAC i el Museu d´Art de Girona- i col·leccions privades; com ha de ser la museologia, quines col·leccions municipals d´art contemporani hi poden tenir cabuda i com es pot col·laborar amb altres institucions públiques. El projecte defineix també quin ha de ser el model de gestió del museu, és a dir, quines activitats s´han de fer, quines han de ser les polítiques d´intercanvi amb altres museus i inclou un calendari estratègic amb les principals fites que es volen aconseguir.

En aquest sentit, Puigdemont subratlla la importància que tindrà tota la documentació que acompanya el fons i que també es podrà veure i consultar a Girona. «És una oportunitat molt gran poder vincular la documentació de l´art contemporani del segle XX amb les obres, i sobretot poder-ho fes de Girona, que està molt ben connectada amb Figueres, on hi ha el Museu Dalí, i Barcelona, on es troben Picasso, Miró o Tàpies», assenyala Puigdemont. «Per a Girona és una oportunitat irrenunciable», afegeix.

Un cop s´hagi tancat definitivament la compra i s´hagi concretat del tot el projecte museístic, serà el moment de fer el projecte per a rehabilitar la Casa Pastors, que la Generalitat s´ha compromès a cedir a l´Ajuntament. Els arquitectes Fuses i Viader van fer l´any passat un primer estudi de com es podria dur a terme la reforma, que podria costar al voltant de 4,4 milions d´euros. Malgrat que encara no es tracta de cap projecte definitiu, Puigdemont considera que es tracta d´una quantitat assumible per Girona (que a més comptaria amb ajudes d´altres administracions), ja que es tracta d´un edifici històric del Barri Vell en una situació immillorable: just davant de la Catedral, fet que podria atraure molts dels seus visitants cap al nou museu.

Pel que fa al cost que tindrà la compra del fons Santos, Puigdemont segueix mantenint que s´aconseguirà reduir: malgrat que la valoració era de 4,7 milions d´euros i la compra s´ha acordat per 3,9 milions, l´alcalde gironí es mostra convençut que el cost s´acabarà rebaixant fins als 2,6 milions d´euros per les pròpies circumstàncies de l´operació, ja que part de l´import de successions es pagarà amb obres.

Puigdemont es mostra convençut que el futur Museu d´Art Contemporani de Girona servirà per internacionalitzar la idea del Barri Vell com a capital cultural, no només a nivell de Catalunya sinó també més enllà de les nostres fronteres. L´alcalde confia, a més, que el nou equipament no només reforçarà la posició de Girona en el mapa cultural, sinó que també tindrà un retorn econòmic en forma de turistes que visitaran la ciutat. De moment, per anar fent boca, ja va exhibir l´any passat una mostra a la Casa Pastors amb obres d´art contemporani d´autors gironins, mentre que ja està preparant una segona exposició amb treballs d´Enric Marquès.