Un centre obert fet amb les mans dels mateixos interns. L'antiga presó de Girona ja és història i ara mateix està en plena fase d'obres per adaptar-la a un equipament on els qui estan complint condemna en tercer grau només hi vagin a dormir.

Els presos del Pont Major van ser traslladats a la presó del Puig de les Basses de Figueres, el 30 de juny de l'any passat. L'endemà ja funcionava com a centre obert. No obstant, quedava fer un seguit de reformes per adequar-la al seu nou rol. Des de fa uns dies, han començat aquests treballs. Els treballs han de durar uns quatre mesos. La presó es va inaugurar l'any 1967 i es va reformar totalment el 1985. Ara ha tocat l'hora d'una nova renovació.

Com un col·legi major

Les tasques estan dirigides per l'empresa CIRE, del Departament de Justícia, tenen un pressupost de 454.365 euros i l'executen interns que tenen un contracte que regula un horari, un sou, i que inclou una assegurança. Ho explica el director del centre, Fernado Velasco, que assenyala que els canvis permetran actualitzar l'edifici i convertir-lo en una mena de col·legi major".

Altres interns també estan integrats en altres tasques de funcionament de la mateixa instal·lació. Per exemple, hi ha dos ajudants de cuina. Mentre s'estan fent les obres, els interns dormen en un edifici lateral. Ara mateix hi ha 68 persones que cada nit han de dormir al centre del Pont Major. La capacitat màxima prevista és de 150 interns. Hi haurà 125 habitacions per a homes i 25 per a dones. Cada nit han de ser a les instal·lacions almenys vuit hores. A més, se'ls ofereix un càtering per sopar o per esmorzar. Alguns, amb pocs recursos, l'aprofiten sempre. Quan arriben, han de deixar els objectes pers0nals a les taquilles. Per exemple, medicaments i els telèfons mòbils, perquè no està permès gravar res. A cadascú se li programa un tractament individualitzat en funció de les seves característiques de condemna, les seves necessitats i el tipus de vida que, durant el dia, desenvolupa a l'exterior. Per exemple hi ha tractaments de tòxics amb la Fundació Teresa Ferrer. "Sempre busquem un referent exterior", indica Velasco.

Els funcionaris faran recompte diverses vegades cada nit per comprovar que tothom és al seu lloc. D'aquesta manera s'evita que si algú s'escapés i cometés un delicte tingués la coartada de dir que era al centre. El centre del Pont Major tindrà 61 treballadors. Són pràcticament la meitat dels 121 que hi havia quan funcionava com a presó. Molts dels empleats han anat a treballar al nou centre penitenciari de Figueres.

Les habitacions estaran repartides en espais que anteriorment tenien altres funcions. També els diferents despatxos dels funcionaris. Desapareixen la bugaderia, la infermeria, l'economat, l'aula on es feia classe, els locutoris on els presos rebien les visites amb una mampara al mig i la sala "vis a vis", on podien rebre visites familiars, en unes trobades que duraven dues hores.

També es retiraran les 47 ?càmeres que vigilaven l'interior de les instla·lacions i l'exterior i alguns sensors de les cel·les. Només es deixaran algunes càmeres per assegurar-se que ningú entra il·legalment a la nit. Es vol evitar que algú, per ànims de revenja , pugui accedir al recinte sabent qui hi ha al seu interior.

L'antiga biblioteca, que quan convenia funcionava com a sala d'actes es convertirà en un espai on hi haurà diferents professionals per atendre els interns: juristes, psicòlegs o treballadors socials, per exemple.

La llegenda dels etarres

Els diferents patis perdran pràcticament tot el seu ús. Només per si algú ha d'anar a prendre l'aire a la nit. Abans n'hi havia un d'esportiu, on encara es poden veure porteries i cistelles de bàsquet i pilotes enganxades a les parts tallants de la reixa metàl·lica que hi havia sobre els murs. En un altre pati aquesta reixat no cobreix només els laterals. També la part central, com si fos un sostre. D'aquesta manera s'evitava el llançament d'objectes des de l'exterior. S'hi havien arribat a llançar paquets de droga i objectes que es podien fer servir com a arma blanca. Fins i tot una pistola. Era al pati de les cel·les amb els presos més perillosos. Hi havia assassins i violadors. El director del centre obert nega la llegenda que explica que molts presos etarres passaven una nit a Girona quan eren capturats a França i havien de ser traslladats a Madrid. "No hi ha passat mai cap membre d'ETA declarat", assegura.

El codi "86/4"

Quan les instal·lacions eren un centre penitenciari, hi havia uns 190 interns. Alguns cops, fins i tot dos centenars. Cada anys passaven pel recinte unes 1.700 persones. ?Alguns estaven en règim obert. Per exemple, alguns presos preventius, pendents de judicis. Ara, hi ha alguns interns que no han ni de dormir al centre. Són els que tenen el denominat "codi 86/4", que segons explica Velasco s'atorga a aquells que estan molt a prop de la llibertat condicional. Segons l'article 86.4 del Règim Penitenciari permet el control telemàtic dels ?penats. Se'ls fa un control i ?entrevistes i poden passar diverses nits fora del centre. Ara mateix hi ha 33 interns en aquesta situació.