L'empresari acusat d'assassinar a trets la dona a la casa familiar del barri de Palau de Girona el 17 d'octubre del 2011 s'asseurà, finalment, a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona a partir d'aquest divendres. La secció quarta ja va fixar un primer judici que va acabar suspès quan Bernard Andrighetto va presentar un suposat testimoni exculpatori que assenyalava una tercera persona com a autor del crim. Després d'investigar aquesta nova prova, el fiscal manté que l'assassí va ser l'empresari i demana una pena de 21 anys de presó. La defensa vol l'absolució i sosté que Andrighetto ha estat víctima d'un complot vinculat a una trama de corrupció relacionada amb Jordi Pujol Ferrusola.

El judici contra Bernard Andrighetto, en presó preventiva des del 2011, havia de celebrar-se el setembre del 2013. Quan ja estava tot llest perquè l'Audiència de Girona engegués el jurat popular, l'aparició d'un suposat testimoni exculpatori va fer aturar tot el procés i retornar el cas a instrucció.

El testimoni, aportat per l'advocat de la defensa, assegurava que un conegut li havia confessat ser l'autor material del crim. El testimoni descrivia aquest suposat assassí com "una persona de raça negra, complexió forta, entre 1,75 i 1,80 d'alçada, ulls verds, una edat compresa entre els 35 i els 40 anys i que assegurava que es deia Fran".

Això va obligar a suspendre el jurat i a tornar a enviar el cas a instrucció (en concret, al Jutjat de Violència sobre la Dona). L'objectiu era que, abans no s'assegués Andrighetto a la banqueta dels acusats, es tanquessin tots els dubtes al voltant d'aquesta tercera persona.

No era el primer cop que aquest extrem apareixia al llarg de la investigació del crim. El mateix Andrighetto, en una segona versió dels fets (a la primera, admetia haver disparat l'arma ell mateix) va dir que un home de raça negra era qui havia mort la seva dona. I el fill de la víctima també va assegurar davant els Mossos d'Esquadra que el dia del crim va veure la seva mare acompanyada "d'un estrany" dins del domicili.

No era a Girona

Un cop investigada aquesta nova prova, la conclusió per al fiscal del cas és que no hi ha cap altre implicat en el crim a banda de l'empresari. L'acusació pública creu que tot plegat és una maniobra d'Andrighetto per desviar l'atenció i l'acusa d'assassinar la dona després d'acorralar-la al lavabo. Durant la nova instrucció, han localitzat un home que coincideix en part amb la descripció feta pel testimoni. Es diu Fran, és de raça negra i feia temps que havia conegut la dona d'Andrighetto. Per contra, però, no té els ulls verds i -el que és més important- no viu a Girona ni tampoc hi era el dia del crim.

Per això, el fiscal Víctor Pillado manté la petició de 21 anys de presó. Acusa Andrighetto de matar la dona d'una rajada de deu trets a la casa que compartien al barri de Palau. La matinada del 17 d'octubre del 2011, segons recull l'escrit d'acusació, Andrighetto i la víctima van discutir al dormitori. Llavors, l'home va treure una revòlver i la va amenaçar. Ella va fugir espantada fins al lavabo però, un cop allà, el processat la va acorralar, va agafar una segona arma -una pistola- i va disparar fins a deu trets amb les dues armes al mateix temps. Tots els projectils van impactar en el cos de la víctima, que va morir l'endemà a l'hospital.

Complot d'una trama de corrupció

Al llarg del procés, Andrighetto ha canviat de versió en diverses ocasions i també d'advocat. Finalment, arriba a judici de la mà del lletrat Wenceslao Tarragó, que sosté una versió definitiva del què, segons l'empresari, va passar aquella matinada. Andrighetto assegura que ha estat víctima d'un complot ordit arran d'una trama de corrupció relacionada amb una xarxa d'hipermercats i Jordi Pujol Ferrusola.

Segons l'escrit de defensa, Andrighetto va començar a témer aper la seva vida i la dels seus fills després de fer d'intermediari per a la trama de corrupció, que va pagar una comissió de 8 milions d'euros (MEUR) per aconseguir llicències d'edificació i explotació per a tres centres comercials a Catalunya. Finalment, però, "el pagament d'aquesta comissió no va servir per poder implantar els hipermercats i van fer responsable a Andrighetto del fracàs del projecte il·lícit", apunta la defensa.

Per això, la defensa demana que l'absolguin perquè, segons la seva versió, aquella matinada al domicili familiar, una tercera persona i la seva dona van intentar atemptar contra la vida d'Andrighetto i, per defensar-se, l'empresari va acabar disparant sense apuntar i a les fosques impactant, per casualitat, els projectils en el cos de la seva dona.

El judici començarà divendres amb la tria del jurat popular i una inspecció ocular del lloc del crim. La declaració d'Andrighetto està prevista pel dilluns següent.