Els veïns del Barri Vell de Girona han tornat a incloure, als pressupostos participats de 2015, la redacció d'un estudi acústic que detecti i demostri quina contaminació acústica suporten els habitants al barri. Si bé, a partir d'aquest dilluns, no només el veïns del Barri Vell sinó tots els veïns de Girona que sentin la música des de casa seva provinent d'una activitat musical important -com la dels pubs, discoteques o gimnasos, entre altres- han de saber que si la ?senten és perquè, molt probablement i al marge d'altres comportaments,? ?l'activitat que els molesta, malgrat disposar de dos anys per fer-ho, no ha instal·lat un limitador enregistrador de sorolls.

Aquest aparell permet controlar el nivell d'emissió sonora de les activitats, limitant el volum de la música amplificada, i enregistrar els nivells de soroll a l'interior dels locals. Per normativa municipal ja és exigible. Es tracta d'assegurar i d'evitar, de forma més fiable i objectiva a aquestes activitats, que la seva música pugui provocar cap molèstia als veïns.

L'exigència d'aquest aparell és una obligació que deriva del mandat que tenen els poders públics de protegir la salut dels seus ciutadans i el medi ambient, protecció en la qual s'inclou la protecció davant la contaminació acústica.

Així, i en concret, l'Ordenança municipal reguladora del soroll i les vibracions de Girona i del mapa de capacitat acústica de Girona és la normativa que, reconeixent que el soroll és actualment una de les principals causes de preocupació ciutadana que incideix en la qualitat de vida de les persones, vol evitar que provoqui efectes nocius en la salut i en el comportament dels ciutadans, tant individuals com socials.

És evident que les ciutats no són un "remanso de paz", però tampoc és just que els veïns hagin de suportar a casa seva les immissions nocives d'una activitat econòmica que, si està al dia de les seves obligacions tècniques, no ga d'envair la intimitat del domicili dels veïns i les seves famílies.

Per això, l'exigència municipal d'aquest aparell és sens dubte un bon començament per tal d'anar establint limitacions tècniques objectives que, tard o d'hora, encaminin els poders públics a una total i veritable protecció ambiental sense manies consumistes ni excuses.

Aquesta mesura i les mesures de control són, en definitiva, les que malauradament més funcionen, i són les mesures que han d'anar portant Girona cap a l'elaboració d'un Pla municipal per a la reducció acústica que, més enllà de l'interior dels locals, i de vegades en evident competència deslleial amb altres activitats, reconegui molèsties acústiques i inclogui mesures que protegeixin la salut dels seus ciutadans perquè, en l'opinió de l'Associació, una ciutat insana ni produeix, ni acull, ni pot exigir als seus ciutadans ser cívics, ?estant destinada a la llarga a no ser una autèntica ciutat de la qual presumir i aprofitar.