Acusacions creuades i versions oposades en l'ocupació de cinc pisos a la plaça Catalunya 3 de Salt. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) Girona-Salt assegura que fa dos mesos cinc famílies van ocupar els immobles però dilluns al vespre, aprofitant que els ocupants no hi eren, la Policia Local va tapiar les portes de dos pisos. "Ha quedat tot dins, mobles, roba, objectes personals", ha explicat la membre de la PAHC, Ana Pozo. L'equip de govern i la policia ho neguen i asseguren que van rebre una trucada d'un veí alertant que estaven punxant subministraments i pintant pisos amb la intenció d'ocupar-los. De forma preventiva, exposen, van bloquejar l'accés a dos immobles.

L'equip de govern de Salt i la Policia Local asseguren que l'actuació de dilluns va consistir en evitar que s'ocupessin il·legalment i de forma massiva cinc pisos d'un bloc de plaça Catalunya. La PAHC, en canvi, afirma que estaven ocupats des de Nadal i que els agents, per ordre dels responsables polítics, van aprofitar que les famílies de dos pisos havien anat a l'escola a buscar els fills per tapiar a porta. Per això, han presentat una denúncia davant del Jutjat de guàrdia perquè consideren que la policia "va traspassar els límits de la legalitat" bloquejant els accessos a pisos ocupats sense ordre judicial de desallotjament prèvia.

Aquest dimecres, una vintena de membres de la PAHC s'han concentrat davant l'Ajuntament de Salt per denunciar la situació. Segons asseguren, havien demanat ajuda a les administracions per a cinc famílies formades per nou adults i dinou infants que sobreviuen sense habitatge i pràcticament sense ingressos. "Com que no obteníem resposta i vam saber que en aquest edifici hi havia molts pisos propietats de bancs que feia temps que estaven buits, vam decidir ocupar", ha afirmat la membres de la plataforma Ana Pozo.

Segons la versió de la PAHC, dilluns van detectar molt moviment policial a l'escala i, a la tarda, quan dues famílies van tornar de buscar els fills a escola, es van trobar amb les portes del pis tapiades. "A dins ho tenien tot", ha criticat Pozo que afegeix que aquestes famílies han hagut d'anar a viure a pisos de familiars o coneguts en condicions precàries i sobreocupació.

Els altres tres pisos, on hi havia els inquilins dins, no els van tapiar però, segons Pozo, van impedir durant hores l'accés d'una mare, que viu en un dels immobles ocupats, que arribava de l'hospital amb el seu nadó de 21 dies. "Vam haver de trucar els mossos i una ambulància fins que finalment els van deixar entrar a casa", ha afirmat.

En procés d'ocupació

L'Ajuntament de Salt i la Policia Local asseguren que la versió de la PAHC és directament "mentida" i que està "orquestrada" i dirigida de forma malintencionada per la seva portaveu, Marta Afuera. El sotsinspector de la Policia Local, Carles Ribas, ha explicat que dilluns a la tarda un veí va trucar als Mossos d'Esquadra avisant que en aquest edifici havien rebentat portes d'accés a pisos, estaven manipulant comptadors i estaven pintant immobles. "Feia pensar que hi hauria una ocupació massiva imminent", ha afirmat el sotsinspector.

Aleshores, una patrulla de proximitat es va desplaçar fins al bloc, que forma part del programa de patrullatge dins edificis 'Passadissos nets, passadissos segurs' i van comprovar que s'havien tocat es comptadors de llum i aigua i, dins un dels pisos, hi havia una persona pintant. "Va dir que la PAHC li havia demanat que pintés els pisos perquè els ocuparien", ressalta Ribas.

"Els pisos estaven completament buits, sense mobiliari, sense roba, ni estris, no tenien ni aigua ni llum, els estaven adaptant per entrar-hi a viure però no n'hi havia cap d'ocupat", ha afirmat el caporal que va inspeccionar els pisos personalment. A més, segons ha afegit, un dels pisos tenia una porta antiocupació instal·lada i la van forçar per accedir-hi.

Raons humanitàries

Mentre passaven novetats de l'actuació i es posaven en contacte amb els bans propietaris dels pisos per si autoritzaven que els tapiessin, ha explicat Ribas, alguns membres de la PAHC van entrar en dos dels pisos. "Hi havia gent a dins i amb nens, aquí no vam intervenir", ha afirmat el sotsinspector. Finalment, van obtenir el permís per bloquejar la porta de dos dels tres pisos i restants, tal com van fer.

En relació a la mare que va arribar de l'hospital de nit amb un nadó. Els agents asseguren que "per raons humanitàries" i després de comprovar que anava a un dels pisos que sí que estava ocupat, la van deixar passar.

La tinent d'alcalde d'Habitatge, Glòria Pàmies, apunta Afuera com la persona que s'ha aprofitat "de les misèries que viuen algunes famílies" per dirigir una història "manipulada i falsa".

Segons la regidora, el dia 6 de febrer van entrar de cop set peticions d'empadronament en pisos que es volien ocupar -entre ells els de plaça Catalunya- i algunes d'aquestes peticions eren de persones de fora del municipi. "Prou dificultats tenim per atendre els saltencs que ho entén passant malament com perquè algú faci un efecte crida i vinguin persones d'altres municipis a ocupar aquí, a Salt no tot s'hi val", ha conclòs Pàmies.