El responsable de l'aplicació per a telèfons mòbils Alpify, que localitza persones en casos de rescat, empleada pels serveis d'emergències de diverses Comunitats Autònomes, ha lamentat que el seu ús a Catalunya estigui operatiu només des de la setmana passada.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha comparegut avui al Parlament per explicar la mort aquest gener de dos joves a Campdevànol (Ripollès).

Aquelles dues persones van morir intoxicades a l'interior del seu cotxe en una pista forestal, després que una d'elles contactés amb el 112 sense poder localitzar la seva posició exacta i, més tard, es quedés sense cobertura.

L'empresari que dirigeix la companyia que ha desenvolupat aquest software, Guillem Viladomat, ha detallat que aquest sistema, que utilitzen en alguns casos des de fa anys les Comunitats Autònomes del País Basc, La Rioja, Cantàbria, Aragó i Extremadura, a més d'Andorra, localitza de manera immediata la ubicació del telèfon, fins i tot si es troba apagat.

"El dispositiu mòbil envia a més informació sobre la bateria que queda disponible o sobre la cobertura telefònica i d'internet, així que aquest cas és desgraciadament un bon exemple", afegeix Guillem Viladomat.

Alpify està operatiu des de la setmana passada a Catalunya gràcies a un acord amb el RACC, que és qui rep i localitza les trucades d'emergència per exercir de pont amb el servei del 112.

L'aplicació, que va néixer a l'àmbit de la muntanya i les estacions d'esquí, ha fet extensiu el seu ús a altres àmbits com el de les persones amb problemes de salut.

L'any passat, Alpify, que també actua a l'Argentina, França, Turquia, l'Azerbaidjan o el Kazakhstan, va tramitar 4.500 emergències.