La CUP de Girona ha fet una anàlisi de les dades publicades a l'observatori de la UMAT (Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial). Segons els càlculs de la formació a partir d'aquesta informació, el nombre de tones de residus recollits de forma selectiva no arriba al 40%, la qual cosa contradiu les dades fetes públiques recentment per part de l'àrea de Sostenibilitat que indicaven que s'havia arribat al 45%. Segons aquestes mateixes dades facilitades per la UMAT i disponibles al web municipal, l'increment de residus generats ha estat de 625 tones i el rebuig no s'hauria reduït ni un 10%.

Creixen molts els impropis

Malgrat que, segons la CUP, en la informació que ha difós l'Ajuntament no es donen les dades reals de recollida d'orgànica, a partir de les xifres d'increment de la recollida selectiva s'adverteix que els impropis es multipliquen per sis. Així, el percentatge d'impropis hauria passat d'incrementar-se entre un 6 i un 7% el 2012, a un 20% l'any 2014.

Aquest fet demostra que la reducció de la mida de les boques dels nous contenidors no ha servit per reduir el nombre d'impropis, la qual cosa posa en qüestió un cop més la gran inversió que l'equip de govern de CiU va fer per canviar el parc de contenidors de la ciutat. En aquest sentit, el fet de posar contenidors de mida superior per a l'orgànica i una manca total de campanyes informatives ha suposat a la pràctica que alguns ciutadans acabin abocant de tot al contenidor de recollida selectiva orgànica.

Si a aquest fet s'hi afegeix que el sistema que s'ha implantat al Barri Vell no ha estat objecte d'una bona campanya informativa i pedagògica, es pot afirmar que la política de tractament de residus del govern de CiU és antiquada i profundament insensible des d'un punt de vista ambiental.

Tenint en compte un seguit de dades, i amb una reducció del 22% dels envasos recollits, es pot afirmar que la recollida selectiva neta no supera el 35%. L'any 2010 era del 40%, el 2011 del 39%, el 2012 es va mantenir, el 2013 del 37,7% i amb la inversió milionària de canvi de model, el 2014 s'ha arribat al 35% de recollida selectiva.