Estem acostumats al fet que, en llegir articles de professionals del periodisme, en fem una lectura ràpida, gairebé de titular i una mica més, però sense parar-nos a analitzar si allò que ens diuen és cert i real. Fa uns dies, en Jesús Badenes publicava un article en aquest diari on criticava la "despesa prioritària en turisme" que ha estat fent els últims anys el govern municipal dirigit per l'alcalde Carles Puigdemont. I ens explicava una sèrie de dades i tants per cent de diferents coses que, si bé per si soles són certes, la manera de barrejar-les, explicar-les, tot deixant-se al tinter "petits detalls" del tema en qüestió ens porta a interpretar l'escrit d'una manera diferent a la realitat. Fins i tot, m'atreviria a dir que sembla que vulgui manipular la informació que rebem a través dels seus escrits amb un estil més propi d'alguns mitjans de comunicació del centre de la Península que dels que tenim a Catalunya. És pervers comparar el volum de turistes de Girona amb el d'altres ciutats com Lloret sense comparar-ne, per exemple, la despesa en promoció. És ser manipulador voler fer creure que el problema de les terrasses i el descans dels veïns és, en gran part, culpa del turisme quan la realitat la podem viure en directe cada dia: majoritàriament els turistes de Girona gaudeixen de les terrasses des de les 8 del vespre fins a les 10 de la nit. Precisament a aquesta hora comencem a sortir nosaltres, la fauna autòctona i sorollosa. Pervers és també acusar l'Ajuntament de posicionar-se a favor del sector de l'hostaleria amb la nova normativa de terrasses, sabent que aquesta normativa es va gestar sense haver parlat amb els restauradors de Girona.

No puc ser imparcial, una part dels meus ingressos tenen a veure amb el turisme i defensaré sempre les polítiques que ajudin a posicionar Catalunya i Girona com a destinació turística preferent per a tothom que vulgui venir a gaudir del nostre territori i, com que no puc ser imparcial i no voldria convertir-me també en manipulador, em limitaré a transcriure en xifres les dades d'algunes de les partides pressupostàries de l'any passat de la ciutat de Girona i el tant per cent del pressupost total que representen. Són dades públiques i estan penjades al web de l'Ajuntament de Girona:

Pressupostos municipals a Girona de 2014: pressupost total 101 milions d'euros, dels quals en van a parar a Serveis socials 4.351.000 (4,31%), a Cultura 870.000 (0,87%), a Joventut 265.000 (0,27%), a Comerç 238.000 (0,24%), a promoció turística 205.000 (0,21%) i Girocleta 195.000 (0,20%).

Que cadascú tregui les seves conclusions del que són prioritats.

Sovint, la realitat és diferent al que alguns volen que entenguem i, més enllà de les diferents opinions o preferències que tinguem a nivell personal -o com a membres de qualsevol partit, grup o col·lectiu-, les dades que cal explicar han de ser les reals i, com en un bon peix fresc a la brasa, no cal barrejar-hi salses que l'acompanyin i en dissimulin el gust. Millor una cocció curta, directa i sense emmascaraments, oi?