L'associació KinBédeBall va néixer l'any 1997 de la mà de tretze joves aficionats al ball. A través de classes, carnavals i actuacions s'han anat consolidant i actualment compten amb més de 200 socis. Jordi Masó n'es el president.

Què fa KinBédeBall?

Per una banda, fem tallers de balls, que ara mateix tenim una mica en stand by perquè últimament hem estat dedicats al Carnaval. A més, col·laborem amb altres activitats de la vila, com ara la cavalcada de Reis, dinars populars i solidaris... Després, de cara a difondre les activitats de l'associació, tenim una barraca a la Festa Major, on a vegades també fem petites exhibicions. L'altra activitat important és la Fira del Cistell, on fem un ball de cavallets.

Quin tipus de balls tradicionals fan?

Una mica de tot, perquè tant es fa des de la tarantel·la, que és d'origen italià, fins a balls típics d'aquí, jotes aragoneses, balls mallorquins... una mica de tot. Algun cop també hem fet monogràfics de danses gregues i de països més llunyans. És molt enriquidor.

Van començar tretze amics. Quanta gent són ara?

Al principi fèiem sortides a la Pobla de Segur, on es feien activitats i danses, i per Carnaval col·laboràvem amb una colla de Sant Feliu de Guíxols. Però ens vam anar fent grans i al final érem més de Salt que de Sant Feliu, i és clar, la desfilada es feia a Sant Feliu però els assajos, a Salt. Com que estàvem sempre amunt i avall, al final vam decidir fer la nostra pròpia colla. A nivell de balls tradicionals, també vam començar amb activitats a fora, però al final vam pensar: ja que ens agrada això, per què no donem classes nosaltres mateixos? Com a tot arreu, hi ha hagut alts i baixos, èpoques en què érem fins a 500 socis, i ara devem ser uns 250. Al final, però, han passat més de mil persones pels nostres tallers de ball. Estem contents perquè és molta gent i hem fet classes a bastants llocs: Salt, Bonmatí, Llambilles, Bescanó...

Qui té interès, avui en dia, pel ball tradicional? Perquè fa la sensació que els joves, no gaire...

Costa. Durant tot aquest temps hem fet ball d'envelat, però ara és difícil, perquè a la gent jove posa'ls "zumba" i ja estaran contents. Per això ara no som tan actius sinó que fem coses més puntuals. Abans fèiem cursos que eren com un curs escolar, i ara això la gent no ho segueix. Potser vindrà un dia puntual per a un monogràfic de salsa, tango... però un curs llarg, costa.

Què significa que els donin el premi Tres de Març?

És un reconeixement del teu poble, que és on vam néixer. Estem contents perquè a vegades sembla que Salt sigui l'ovella negra de la premsa, sobretot espanyola, però també s'hi fan coses interessants.